Svet
47 ogledov

Hrvaška razkazuje svojo vojaško moč

Vojaška parada ob obletnici Nevihte
1/8
Profimedias
Obletnico Nevihte, s katero so s Hrvaške pred 20 leti pregnali srbske upornike, bodo tokrat obeležili z vojaško parado.

Hrvaška bo z vojaško parado v Zagrebu začela uradne slovesnosti ob obletnici vojaško-policijske operacije Nevihta (Oluja). Z njo je pred 20-imi leti spet prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja, ki so ga leta 1991 s pomočjo Srbije zasedli srbski uporniki.

Predstavilo se bo okoli 3000 hrvaških vojakov in policistov ter pripadnikov civilne zaščite in veteranskih združenj. Pokazali bodo okoli 200 vojaških vozil, med njimi finske oklepnike, nemške samohodne havbice in prenovljena hrvaška letala mig.

Toda parada se sooča z zunanjepolitičnimi pritiski in na njej ne bo pripadnikov zavezniških vojska, kot so pričakovali. V Srbiji so namreč že junija opozorili, da da bodo vse države, ki se bodo udeležile parade, s tem pokazale protisrbsko stališče. V Srbiji je namreč 5. avgust dan spomina na trpljenje in pregon Srbov iz Hrvaške.

Povabila na naslove v 15 državah

Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da bo sodelovalo 42 delegacij iz drugih držav in mednarodnih organizacij na ravni pomembnih gostov, veleposlanikov in vojaških predstavnikov.

S sedeža hrvaškega obrambnega ministrstva so poslali povabila na naslove v 15 državah, s katerimi ima Hrvaška intenzivno vojaško sodelovanje.

"Za nekatere države smo vnaprej vedeli, da se zaradi zgodovinskih razlogov ne bodo udeležili parade s pripadniki svojih vojska. Nekatere običajno prihajajo na parade zgolj na ravni visokih predstavnikov ali odposlancev," so sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva.

Dodali so, da so povabili manj kot polovico članic zveze Nato ter nekaj držav iz regije, ki niso članice severnoatlantskega zavezništva.

Delegacije iz Slovenije ne bo

Posebej so izpostavili, da sta udeležbo potrdila generala ameriške vojske, direktor strateškega načrtovanja Randy Lee ter poveljnik Nacionalne garde Minnesote Richard Nash.

Zapisali so, da je odziv na povabilo zelo dober ter da bodo gostili tudi visoke vojaške predstavnike in uradnike z obrambnih ministrstev Poljske, Litve, Albanije, BiH in Makedonije.

Slovenija je že dogovorjeno udeležbo svojih vojakov na današnji paradi odpovedala sredi julija. Na svečani tribuni ne bo niti slovenskega veleposlanika na Hrvaškem Vojka Volka niti slovenskega vojaškega atašeja.

Komentarjev 16
  • dragec 06:54 05.avgust 2015.

    PARADA # PONOSA#, narod nima za kruh

  • allstarr111 20:56 04.avgust 2015.

    Ti si zgleda mal za luno, vse kar je na slikah je najnovejša tehnika, razen mogoče par kanonov, ostalo pa je novo.

  • dragec 16:40 04.avgust 2015.

    Hrvati slavijo, srbi pa žalujejo, to je prava obletnica