Svet
45 ogledov

Hrvaška rešuje posojilojemalce v frankih

švicarski frank, evro, kredit Shutterstock
Hrvaški premier Zoran Milanović je danes napovedal, da bo hrvaška vlada do konca tedna v sabor poslala predlog zakonske rešitve, s katero nameravajo izboljšati položaj posojilojemalcev v švicarskih frankih.

Hrvaški premier Zoran Milanović meni, da je krepitev švicarskega franka "višja sila in izredno stanje", zaradi katerega morajo državne institucije nujno ukrepati. Ocenjuje, da stanje posojilojemalcev po uveljavitvi rešitve, ki jo bo pripravila vlada, ne bo slabše, kot je bilo.

"Ni več prostora za dolgotrajna pogajanja, ker grozi nevarnost, da bodo številni ljudje izgubili sposobnost, da bi plačevali posojila in potem bodo imeli škodo tako oni kot banke," je Milanović povedal ob današnjem podpisu pogodbe, s katero so odpisali dolgove socialno najbolj ogroženim prebivalcem.

V Banskih dvorih so pogodbo podpisali s župani največjih mest in s predstavniki hrvaškega elektrogospodarstva, hrvaške pošte in javne radiotelevizije.

Milanović je spomnil, da je vlada pred letom in pol znižala obrestne mere za posojila v švicarskih frankih, a se je zadeva dodatno zapletla. Poudaril je, da morajo odgovornost za stanje prevzeti tudi banke, pri čemer je dodal, da so tudi v lanskem letu ustvarile dobiček. "To kaže, da prostor za prilagajanje še naprej obstaja," je povedal.

Odpis dolgov?

Medtem je minister za finance Boris Lalovac napovedal, da je najbolj realen nov poseg v obrestno mero. Dodal je, da je možnost tudi fiksiranje tečaja švicarskega franka, a da se je treba posvetovati s pravniki in bankirji, predvsem pa s hrvaško centralno banko.

V današnjem pogovoru za hrvaški radio je omenil tudi prepoved izvršbe nad nepremičninami kot tudi, da bi banke odpisale del dolgov posojilojemalcem v švicarskih frankih, država pa bi jim potem priznala dodatne davčne olajšave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.