• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Neimenovani diplomat

16 komentarjev

"Ljubljana grozi s sabotažo hrvaškega turizma"

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je neposredno zagrozil hrvaški turistični sezoni, če bo Hrvaška dokončno zavrnila uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča, ocenjuje hrvaški Novi list.

STA, B. P. / Zagreb

 

(Foto: zurnal24)

Časnik se sklicuje na ponedeljkove izjave ministra Karla Erjavca v oddaji Studio City, v kateri je med drugim dejal, da bodo imeli težave turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča.

"Povsem jasno je, da takšne napovedi in grožnje z ogrožanjem turistične sezone pomenijo šibkost. Gre za potezo iz obupa, a se to tako ne dela, ker bodo poteze na koncu kontraproduktivne tudi za samo Slovenijo," navaja časnik neimenovanega visokega hrvaškega diplomata.

Sogovornik časnika poudarja, da so tudi v času slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU občasno obstajale posamezne ideje o protiukrepih, a se niso uresničile, ker so sklenili, da so maščevalne poteze slabe za obe strani.

"Sloveniji zmanjkuje argumentov"

Po njegovem mnenju javne slovenske napovedi morebitnega ogrožanja turistične sezone in pozivi drugim državam, da pritisnejo na Hrvaško, kažejo, da Sloveniji primanjkuje argumentov.
Hrvaški diplomat je spomnil tudi na odločitev slovenskega parlamenta iz leta 2013, da Slovenija ne bo sprejela odločitve arbitražnega sodišča, če ne bo v skladu z njenimi zahtevami, ter dodal, da je Hrvaška izstopila iz arbitraže šele potem, ko je slovenska stran kompromitirala postopek.

Pričakujejo incidente

Novi List ocenjuje, da gre za "škandalozno in nediplomatsko" napoved slovenskega zunanjega ministra. Obenem napoveduje, da bo kmalu prišlo do eskalacije slovensko-hrvaškega spora o usodi arbitraže in odločitvi arbitražnega sodišča, ki bo predvidoma letos. Po njihovih besedah se pričakuje tudi druge nediplomatske poteze, kot so novi incidenti na spornem morskem območju in "bližnja srečanja hrvaških in slovenskih policistov".

Novi list še dodaja, da bo odločitev arbitražnega sodišča formalno pravno zavezujoča, vendar pa Slovenija nima nobenih vzvodov, da bo prisilila Hrvaško, naj jo sprejme. Zato Slovenija pričakuje odločilno pomoč EU z upanjem, da Bruselj lahko prisilil Hrvaško, naj sprejme nezaželeno odločitev arbitražnega sodišča.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (16)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima