Svet
39 ogledov

Hrvaška sredi mostu postavila ograjo

Ograja na mostu Batina Davor Javorović/Pixsell
Ponoči je Hrvaška začela postavljati ograjo na hrvaško-srbski meji. Notranji minister Vlaho Orepić je potrdil, da gre za preprečevanje migracij. Ograjo so po poročanju hrvaških in srbskih medijev pozno popoldne umaknili.

Na hrvaško-srbskem mejnem prehodu Batina, ki se nahaja blizu tromeje, je čez noč zrasla več kot dva metra visoka ograja, zaradi česar je bil mejni prehod nekaj časa zaprt. Ograjo na mostu čez Donavo naj bi hrvaške oblasti postavilo zgolj "preventivno" za primer ponovnega povečanja migracij. Ograjo naj bi pozno popoldne že odstranili, prehod čez mejni prehod pa poteka nemoteno.

"Po potrebi in v skladu z varnostnim stanjem se lahko aktivirajo tehnične ovire zaradi popolne zapore mosta in prometnice, ki pelje proti obmejnem prehodu," so za potrdili na ministrstvu za notranje zadeve, kjer vztrajajo, da varnostnih groženj na tem območju ni. Notranji minister Vlaho Orepić pa je za 24sata pojasnil, da so opazili povečano število migrantov, ki prehajajo iz Srbije na Madžarsko, zato so se iz čiste previdnosti odločili za "tehnične ovire". Ne gre za zapiranje meja, je navedel Orepić in dodal, da gre le za previdnost.

Srbsko notranje ministrstvo je bilo pri pojasnilih skopo in so navedli, da o postavitvi "tehničnih ovir" niso bili obveščeni.

Bolj ostro se je na potezo nove vlade odzval nekdanji notranji minister Ranko Ostojić, ki je vodil ministrstvo v času največjih migracij čez Hrvaško. Za HRT je izpostavil je, da mora biti Hrvaška res pripravljena na hitre spremembe, a z ograjami migrantske krize ni mogoče rešiti. Kot primer je izpostavil Madžarsko, ki jih kljub restriktivnim zaakonom in ograji, ni uspelo popolnoma zajeziti migracij. Problem bi po njegovem lahko rešili le s enotno politiko Evropske unije ter realizacijo pogodbe s Turčijo.

Komentarjev 2
  • primoz.g 01:33 01.julij 2016.

    reče se temu po domače, treniranje sile, ampak ne bo šlo zdaj EU rabi nove članice, in Srbija bo sigurno z Makedonijo družno vstopila v EU, naslednje so Bosna in Kosovo, sej pol jih itak ni ostal nič na balkanu, ...prikaži več cel kotel bo nazaj v isti državi :)Zgleda sem 91 bil na več napačnih straneh :)

  • Janez_53 21:17 30.junij 2016.

    No, to pa je znana hrvaška "doslednost"!!! Saj se še spomnite, kakšen cirkus so delali Hrvati, ko je Slovenija postavila ograjo???