Svet
1382 ogledov

Hrvaška: V poletni sezoni plačevanje z evri?

Hrvaške restavracije Profimedias
Hrvaška stranka Most predlaga, da bi turistom na Hrvaškem letošnjo turistično sezono omogočili plačevanje v ervrih.

Kandidat stranke Most za župana Dubrovnika Maro Kristić je sporočil, da njegova stranka pripravlja predlog, ki bi turistom že v letošnji sezoni omogočil plačevanje v evrih. Ukrep naj bi veljal za celotno Hr4vaško, turisti pa bi dnevno lahko vnovčili do 200 evrov.

Na hrvaškem finančnem ministrstvu in na Hrvaški narodni banki (HNB) preloga še ne komentirajo.

kune | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Uradno plačilno sredstvo na hrvaškem je kuna, vendar njihova zakonodaja dovoljuje tudi uporabo druge valute. Tako lahko tujci v evrih plačujejo cestnino, ob določenih pogojih pa evre sprejemajo tudi v restavracijah. HNB je namreč leta 2011 gostilničarjem omogočila, da v primeru, ko v bližini ni odprte banke ali menjalnice, sprejmejo evre.

Vendar ta izjema ne olajša dela turističnim delavcem, pač pa ga še dodatno zaplete, piše Večernji list. Turistični delavec namreč mora zasluženo gotovino v tuji valuti v treh dnevih položiti na svoj bančni račun.

Dubrovnik | Avtor: Trivago.si Trivago.si

Za plačevanje v evrih se še posebej zavzemajo turistični delavci na območju Dubrovnika, kamor prihajajo gostje z ladij in jadrnic ter na območju ostanejo le dan ali dva. Prepričani so, da bi možnost plačevanja v evrih povečala potrošnjo turistov.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • jozicamurn 16:51 29.marec 2017.

    Naš denar dobi Grčija! Kakšen hrčkoland prosim.

  • Dixon 10:45 29.marec 2017.

    Pri nas je palilo, pol bo pri njih tudi. Mi vsaj kun ne bo treba menjavat.

  • Alen Jazbec 10:19 28.marec 2017.

    Ga ni denarja, da bi dopust preživljali pri gnidah, ki ščijejo in pljuvajo po nas. Je pa še vedno precej takih nezavednih oslov, ki to počnejo, ŽALOSTNO in to zelo!!!!