Šport
101 ogledov

Hrvaška zlata medalja je tudi slovenska

Sara Kolak, olimpijska prvakinja v metu kopja EPA
Drugi dom hrvaške olimpijske prvakinje Sare Kolak je Celje.

21-letna Hrvatica Sara Kolak je poskrbela za pravo senzacijo. Čeprav naj bi bil uspeh že to, da se je uvrstila v finale, je v metu kopja osvojila zlato medaljo. V četrti seriji je kopje vrgla 66,18 metra, kar je nov hrvaški rekord. 

"Obljubila sem si, da se bom borila za medalje, če ne želiš zmagati, ne vidim smisla, da bi nastopal v finalu med dvanajst najboljšimi na svetu. Ni se začelo dobro, a v četrtem metu se je vse izšlo. Trener je rekel, da bom vrgla 66,13 metra, vrgla sem pet centimetrov več, tako da bom najbrž kaznovana," je povedala Sara, ki je bila sicer najmlajša tekmovalka v finalu. 

"Moj drugi dom je Celje"

"Rojena sem v Ludbregu pri Varaždinu, študiram v Reki, a moj drugi dom je Celje, od koder je moj trener Andrej Hajnšek," je dejala. "Trener je moj drugi oče. Preden sva prišla, sem morala vsak dan delati neko čudno vajo in delala sem jo brez vprašanj. Ampak potem sem ga le vprašala, čemu služi. Rekel je: Sara, vadiš, kako stopiti na oder za zmagovalce," je povedala. Po tekmi je dejala še: "Zahvalila bi se trenerju, ki zdaj joče, kot ni še nikoli."

Hrvati ne veste, kaj imate

"Hrvati ne veste, kakšen diamant imate. Vedel sem, da bo v finalu vrgla 66 metrov, ona je dekle za velike stvari. Da bova tehnično na nivoju, ki si ga želim, potrebujeva še dve leti. Pred dvema letoma in operaciji rame je bila 40 odstotkov močnejša, takrat je shujšala 11 kilogramov. Ona je pozitivka, garačica in zelo posebno dekle. Pred mano je zamenjala pet trenerjev, a jaz se z njo v dveh letih nisem nikoli sprl. Stavil bi, da bo nekega dne zrušila svetovni rekord," je povedal Hajnšek. 

Svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, ki bi lahko postala prva metalka kopja s tremi zaporednimi zlatimi olimpijskimi medaljami, je osvojila le bronasto medaljo. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • Jagijagi1 14:20 19.avgust 2016.

    čestitke Sari! So pa hrvati odlični pri osvajanju medalj! Svaka čast!

  • Avatar Leon
    Leon 13:25 19.avgust 2016.

    Ob pomisleku glede solastništva zlate medalje lahko pride do meddržavnega spora med Borutom in Kolindo glede termina fotografiranja !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:48 19.avgust 2016.

    z veseljem pa gre na nogometno tekmo; iin čuti da je zmagal ko ekipa za katero je navijal zmaga...omejen družben čut je kvazi družben čut.