Slovenija
20 ogledov

Hrvaški Osimpex ne more prevzeti Peka

Peko Bobo
Hrvaški Osimpex je danes lastnike Peka obvestil, da je ponudbe za prevzem Peka, ki je potekal 30. aprila, ne more podaljšati. Osimpexu so bili namreč naloženi dodatni pogoji za prevzem Peka, zato ni dobil odobritve bank.

Iz družbe Consensus, ki skrbi za odnose z javnostmi osiješkega Osimpexa v Sloveniji, so posredovali sporočilo družbe, v katerem direktor Željko Biloš pojasnjuje, da so danes na poziv Slovenske odškodninske družbe lastnike Peka obvestili, da je veljavnost ponudbe za prevzem Peka potekla 30. aprila.

"Ker so bili naknadno, po parafiranju pogodbe, ki je bila izpogajana s strani komisije za prodajo Peka, Osimpexu podani dodatni pogoji za prevzem Peka, Osimpex ni dobil odobritve banke, sam pa ni mogel podaljšati svoje ponudbe," je pojasnil Biloš.

Že pred časom so se pojavile neuradne informacije, da so banke Osimpexu obrnile hrbet pri nakupu Peka. Po poročanju Dnevnika se je zapletlo, ker hrvaška izpostava avstrijske Hypo Bank ne želi financirati dogovorjene dvomilijonske dokapitalizacije Peka. Biloš naj bi nato v sodelovanju s strateškim partnerjem pripravljal finančno konstrukcijo, ki bi omogočala nakup Peka brez pomoči bank.

Kaj bo s Pekom?

Kaj današnje sporočilo Osimpexa pomeni za Peko, še ni jasno. Predsednik uprave tržiškega obutvenega podjetja Janez Sajovic je povedal, da z odločitvijo Osimpexa ni seznanjen. Prav tako ni sodeloval v pogajanjih, ki jih je vodila komisija za prodajo Peka, in tudi s predstavniki Osimpexa se ni srečal.

"Jaz ne morem najti rešitve. Država je tista, ki mora nekaj storiti," je izpostavil Sajovic, ki je več mesecev čakal, da bi država Peku vendarle poiskala novega lastnika. Po dolgotrajnem čakanju sta vlada in državni zbor pod nekaterimi dodatnimi pogoji 26. aprila vendarle pristala na prodajo Peka Osimpexu, ki ga je kot najboljšega ponudnika izbrala komisija za prodajo Peka. Vendar se je nato znova zapletlo pri podpisu kupoprodajne pogodbe.

Vmes so obstoječi lastniki Peka - Slovenska odškodninska družba, DSU, Gorenjska banka in SKB banka - na izredni skupščini 9. maja izglasovali dvomilijonsko dokapitalizacijo, po kateri bi Osimpex Peku čim prej zagotovil svež kapital za poplačilo zapadlih obveznost in za nakup novega materiala, s katerim bi v Peku nadaljevali proizvodnjo.

Zaradi pomanjkanja obratnih sredstev je proizvodnja v Peku motena že od konca lanskega leta, s tem ko je država vendarle odobrila prodajo Peka Osimpexu, pa je dobaviteljem poslala signal, da bodo zagotovljena sredstva za poplačilo njihovih terjatev. Tako so dobavitelji v začetku maja zagotovili material za dokončanje pomladno-poletne kolekcije, ki bi morala sicer že biti na trgovskih policah.

Ko je že kazalo, da bo Osimpex lahko rešil Peko iz likvidnostnih težav, se je znova začelo zapletati pri podpisu kupoprodajne pogodbe, ki jo je vodstvo Peka pričakovalo že v začetku maja, sveža sredstva pa najkasneje 20. maja. Ker se to ni zgodilo, v Peku znova le s težavo zagotavljajo proizvodnjo in oskrbujejo svoje trgovine ter kupce.

Trenutno Sajovic še ne more reči, kaj nepodaljšanje Osimpexove ponudbe pomeni za Peko. Ali bodo lastniki morda nadaljevali pogajanja z Osimpexom za prodajo Peka pod kakšnimi drugačnimi pogoji, ali pa imajo morda kakšen rezervni scenarij za reševanje Peka, ni jasno. Iz Slovenske odškodninske družbe, ki vodi postopek prodaje, pojasnil še niso posredovali.

Čas se izteka

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je sicer aprila govoril o drugi možnosti za Peko. "Plan B je prodaja Peka drugemu kupcu, ki bi dal boljše garancije, kot smo jih dobili od tega kupca," je dejal 18. aprila.

Sajovic je že tedaj opozoril, da se čas, do katerega Peko potrebuje sveža sredstva, izteka. Če podjetje v kratkem ne dobi svežih sredstev, bo Sajovic primoran objaviti insolventnost, naslednjo potezo pa mora nato potegniti nadzorni svet družbe.

Komentarjev 2
  • jakec1897 08:14 24.maj 2013.

    Se sploh še kdo vpraša kaj Sajovic Janez počne z državnim premoženjem? Kam so šli denarji od dokapitalizacije in prodaje premoženja? Upravo je eno samo nerganje in izsiljevanje države po novem denarju. Ljudje, čevlje je potrebno narest in jih za ...prikaži več normalne denarje na polico postaviti. In to pravočasno!! Strošek izdelave čevlja 20 do 30 evrov, na polici pa po 100 evrov. A ste vi na glavo padl al kaj?

  • macko 17:10 23.maj 2013.

    " evropa nam bo šla na roke" citat po ministru ( op.p. ), g. janko, hrvatje še niso v evropi, d'accord ?ste pa za hece, gorenjske krave pa v smeh....žal pa delavci v jok.