Svet
13 ogledov

Hrvaških 676 milijonov za turizem

Dubrovnik Shutterstock
Hrvaška bo v turizem prihodnje leto investirala okrog 676 milijonov evrov; z letošnjo sezono so naši sosedje več kot zadovoljni, v primerjavi s prvimi devetimi meseci prejšnje leto je za dobrih osem odstotkov več prihodov.

Izhajajoč iz kazalnikov do konca leta si hrvaški turizem letos obeta okrog osem milijard evrov prihodkov. “V prvih devetih mesecih letošnjega leta je turistov več za 8,4 odstotka, nočitev pa za 7 odstotkov,” je primerjavo z lanskim letom medijem sporočil hrvaški minister za turizem Darko Lorencin.

Na vprašanje, koliko natančno naj bi Hrvati letos zasužili od svojega paradnega konja, je Lorencin odgovor “osem, vejica nekaj”. Torej milijard evrov.

Investirali bodo

Minister je za prihodnje leto napovedal vrsto naložb, za katere bodo namenili najmanj 676 milijonov evrov. Med večjimi investicijami, ki jih napoveduje hrvaško ministrstvo za turizem, je prenova in razvoj turističnega naselja Kupari pri Dubrovniku ter prenova več lokacij na območju Pulja.

Na ministrstvu so znesek investicij v prihodnjem letu pripravili na podlagi raziskave, ki so jo opravili med več kot 60 turističnimi podjetji na Hrvaškem ter v vseh županijah. Kot je pokazala anketa, bodo podjetja vložila v različne turistične projekte vsaj 376 milijonov evrov, javni sektor pa namerava investirati najmanj 300 milijonov evrov.

"Krepitev investicij za najmanj 40 odstotkov v primerjavi z lanskim letom je fantastična, posebej ko vemo, da se je v letošnjem letu odprlo več hotelov kot v preteklih desetih letih. Verjamem, da se bo trend nadaljeval, glede na to, da je Hrvaška banka za obnovo in razvoj v prvih devetih mesecih letos sprostila 133 posojil v višini več kot milijardo kun (133 milijonov evrov)," je ob tem še povedal hrvaški minister za turizem Darko Lorencin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.