Svet
309 ogledov

Hrvati jezni na slovensko plastiko

Plastična embalaža Profimedias
Na Hrvaškem se pridušajo, da rešujejo problematiko s plastičnimi odpadki Slovenije.

Po pisanju časnika Novi list so hrvaškega ministra za okolje Slavena Dobrovića so pred kratkim opozorili, da iz Slovenije prihaja vse več plastične embalaže, za katero dobijo denarno nadomestilo na Hrvaškem. 

PREBERITE ŠE: 

Hrvaški sklad za varstvo okolja je lani prvič sklenil poslovno leto z izgubami, ki znašajo nekaj manj kot sto milijonov evrov. Ob tem so večji del denarja uporabili za izplačilo nadomestil za povrnjeno embalažo pijač. Eden izmed razlogov bi lahko bilo tudi čemejno "sodelovanje", saj na celotnem obmejnem pasu od Istre do Medžimurja na Hrvaško iz Slovenije nemoteno organizirano prevažajo in prodajajo embalažne odpadke na Hrvaškem.

Proizvajalcem pijač iz Slovenije in tudi drugih držav, kot sta BiH in Srbija, ni prepovedano, da bi na svojih etiketah imeli označbo hrvaškega povračilnega nadomestila, ki znaša 50 lip (6,6 centa) za plastenko, ne glede na to, ali izdelek izvažajo na Hrvaško ali pa prodajajo na svojih domačih trgih.

Ob tem potrošniki v drugih državah ne bodo pri nakupu pijače plačali povračilnega nadomestila, proizvajalci pa ne plačujejo ekološkega nadomestila za reševanje embalaže na Hrvaškem. To hipotetično pomeni, da lahko Slovenci vse pijače, ki jih popijejo iz embalaže s hrvaško označbo o povračilni embalaži, zamenjajo za denar na Hrvaškem, še navaja reški časnik.

Največ embalaže prihaja iz Slovenije, občutno manj iz Srbije in BiH, ker v teh držah ne proizvajajo veliko pijač, ki jih potem prodajajo na Hrvaškem.

Novembra so kot protiukrep Hrvati omejili možnost za vrnitev plastične in steklene povratne embalaže na 80 kosov dnevno po osebi, a to določilo velja le za eno odkupno točko, medtem ko je odkupna točka praktično vsaka trgovina.

Prav tako so okrepili nadzor prevoza plastične embalaže na Hrvaško iz njej sosednjih držav. 

Komentarjev 11
  • Ferluci 13:41 03.januar 2017.

    Tudi danes zjutraj sem jih videl v enem izmed slovenskih krajev, tokrat dva možaka temnejše polti, močno tujega videza, z Ljubljansko registracijo.

  • Marcel Pravnik 12:58 03.januar 2017.

    Ko bo narasla Sava bi bilo dobro polovico sodov po Savui spustiti, tam do Zagreba bi že priplavalo...

  • Marcel Pravnik 12:56 03.januar 2017.

    No te plastike na hrvaško ne vozimo Slovenci, ampak jo uvažajo hrvati sami. npr. v Čatežu vsako jutro praznijo kontajnarje...ampak to so hrvati ne Slovenci.