Slovenija
45 ogledov

Hrvaški sabor vladi naložil, da prekine arbitražni sporazum

sabor tizer bobo Žurnal24 main
Hrvaški sabor je soglasno s 114 glasovi vladi naložil, naj začne s postopki za prekinitev sporazuma o arbitraži.

"Vlada bo jutri sprejela odločitev in o njej obvestila Slovenijo ter s tem začela postopek izstopa iz postopka. Ne delajmo si utvar, da bo to naletelo na splošno odobravanje," je že med sejo sabora napovedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić

Skoraj istočasno je predstavnica EU Mina Andreeva novinarjem v Bruslju ponovno povedala, da se bo arbitraža nadaljevala, tudi če hrvaški parlament izglasuje izstop. 

Milanović: Ali bo arbitražno sodišče nadaljevalo z delom, se nas ne tiče

Zoran Milanović | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
"Hrvaška nima svojega arbitra. Ko je postal član arbitražnega sodišča, on ni več Hrvat, niti Slovenec, on je arbiter. Ali bo odstopil, je odvisno od njega. Mi ne moremo ukiniti arbitražnega sodišča, lahko pa izstopimo iz dogovora. Sodišče lahko nadaljuje z delom in sprejme neko razsodbo, ampak mi je bomo priznali. Slovenija se bo morala v nekaj mesecih izreči o odpravi arbitražnega sporazuma in to je to," je postopek v današnjem govoru saboru pojasnil hrvaški premier Zoran Milanović

Sloveniji predlaga, da se dogovorimo o novem modelu

"Otrok se je rodil, imel je svoj razvoj in v nekem trenutku je postal zelo devianten. To moramo ustaviti. Sloveniji predlagam, da se dogovorimo okrog novega modela, ta je brez dvoma kompromitiran," je še dejal Milanović, ki je poslance pozval, naj pazijo na besede in dejal, da je vesel, da ni bilo povišanih tonov ne iz Ljubljane ne iz Zagreba. "Smo člani EU in Nata, moramo sodelovati. Veseli me, da se o tem strinjamo," je še dejal. 

Kosorjeva: Imenovanje arbitra je streha na porušeno hišo

Jadranka Kosor | Avtor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL
"Izbor novega arbitra za nas nima pomena, ker je postopek porušen do te mere, da se na ne da obnoviti. Tudi imenovanje novega arbitra nima pomena, to je tako, kot da bi na zrušeno hišo poskušate dati novo streho," je med sejo povedala Jadranka Kosor, ki je podpisala arbitražni sporazum. 

Hrvaška si bo le kupila čas, morje bo težko dobila nazaj

"Nikoli nisem ničesar naredil proti Sloveniji, ampak vprašanje je, ali bomo ubranil, kar je naše. Jaz bi za svojim bratom v Sloveniji dal kri, ampak zemlje nikoli,“ je dejal poslanec Damir Kajin, ki je bil rojen v Kopru in živi ob meji. Meni, da si bo Hrvaška z izhodom iz arbitraže kupila čas, ampak da bo polito mleko, tristo kvadratnih kilometrov morja, težko dobila nazaj. 

Če je izstop možen al ne, Hrvati izstopajo

Izstopa iz arbitraže arbitražni sporazum sicer ne predvideva, Hrvati pa se bodo predvidoma sklicevali na 60. člen Dunajske konvencije, ki omogoča odstop od mednarodne pogodbe v primeru "bistvene kršitve“, kar je "kršitev določbe, ki je bistvena za uresničitev predmeta ali namena mednarodne pogodbe“. Mednarodna pravnica Vasilka Sancin je ocenila, da pogovori, ki so jih razkrili objavljeni prisluhi, niso taka kršitev. Milanović pa je napovedal, da se bodo pri izstopu držali pravil mednarodnega prava. 

Je blokada Schengena največji adut Slovenije?

Tudi če arbitražno sodišče nadaljuje z delom in objavi razsodbo, je Hrvaška najbrž ne bo upoštevala, kar je njena pravica, saj je vsaka država suverena. Lahko pa takšno obnašanje prinese pritisk ali sankcije mednarodne skupnosti. Tako je nekdanji predsednik Danilo Türk v Odmevih dejal, da bi Hrvaško njeno ravnanje lahko pahnilo v izolacijo v mednarodni skupnosti in v Evropi, dopisnica hrvaške nacionalne televizije iz Bruslja pa je omenila, da bi Slovenija lahko blokiral pristop Hrvaške v Schengenu. 

Zaenkrat je na slovenski strani Evropska unija, ki je odločno podprla nadaljevanje arbitraže, češ da so v arbitražnem sporazumi predvideni tudi mehanizmi, ki lahko odpravijo hrvaške pomisleke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • jankoc 09:10 30.julij 2015.

    Hrvati niso IMELI Pahorja za bedaka,to ne,kajti on JE bedaček,O TEM SEM GLOBOKO PREPRIČAN!

  • maresem 07:00 30.julij 2015.

    Hrvati so bili in bodo največji gnoj od vseh narodov.

  • jakec1575 23:01 29.julij 2015.

    Pa ne biti naivni. to je šov za lastni narod. Volitve so pred vrati. pred volitvami so vsi za izstop. po volitvah se bojo pa izgovarjali, da je bila to odlocitev prejsnjega parlamenta. Ko jim bo zagustilo, bodo samo ploščo ...prikaži več obrnili. Še zadnic pravim. Mi moramo samo vse pravne postopke izpeljati, ne glede na vse. Kar se zacne se zakljuci. Ali bojo oni to sprejeli takoj ali pa cez 5 let je pa cisto vseeno. imeli so moznost sodelovati. Imajo moznost spremeiti arbitre in dekontaminirati, če je kaj kontaminirano. njihov beg pa kaze le to, da so podpisali s figo v zepu. Ampak v Evropi to ne gre. na balkanu ja, v evropi pa ne. Kaj bo politicno se bomo pogovarjali kasneje. do decmebra stro pravno in po papirjih. S Hrvati ustno nikoli nič več. V vseh pogodbah do se daj smo izpolnili svoje dolznosti, vkljucno z varcevalci LB po sodbi sodisca za ČP. To se nam mora obrniti vprid. Da spostujemo pravne zaveze.