Svet
69 ogledov

Hrvati opozarjajo: prihaja sobota, pripravite se!

Hrvaška avtocesta Davor Puklavec/ Pixsell
S prvo julijsko soboto na hrvaških cestah pričakujejo povečan promet na cestah proti morju. Hrvaški avtoklub opozarja, vozniki, pripravite se.

Hrvaški avtoklub (HAK) za prvi julijski konec tedna napoveduje prvo občutnejšo gnečo na hrvaških avtocestah. "Poleg številnih domačih turistov, lahko na naših avtocestah pričakujemo tudi številne turiste iz Češke, Slovaške, Belgije in dela Nemčije, kjer se s tem koncem tedna začnejo prazniki," pojasnjujejo vzroke za prve kolone.

Vrhunec v soboto

Promet naj bi se začel gostiti že v petkovih popoldanskih urah, vrhunec pa naj bi dosegel v jutranjih urah sobote. Pričakujejo, da se bodo kolone v smeri proti morju pojavljale na cestninskih postajah Lučko, Sveta Helena in Zaprešić med 5. in 12. uro. V smeri proti Zagrebu pa naj bi bil promet na cestninski postaji Lučko najgostejši med 11. in 18. uro.  

Gost promet bo na istrskem ipsilonu, na vpadnicah v turistična središča, jadranski magistrali in državnih cestah skozi Liko in Gorski kotar. Gnečo pričakujejo tudi v trajektnih pristaniščih Stinica, Prizna, Brestova in Valbiska ter v lukah Zadar in Split. Trajekti bodo vozili po predvidenem voznem redu. V kolikor bi se izkazalo, da je potrebno, bodo uvedli dodatne linije. 

HAK na mejnih prehodih s Slovenijo in Madžarsko ne pričakuje gneče. Do te naj bi prišlo na mejnih prehodih z Bosno in Hercegovin, Srbijo in Črno Goro. 

V nedeljo gneča v drugo smer

V nedeljo pričakujejo gnečo na cesti v smeri proti notranjosti države in mejnim prehodom. V popoldanskih urah največ gneče napovedujejo za avtocestne odseke Zagreb-Split-Ploče, Reka-Zagreb, Bregana-Lipovac, pa tudi na istrskem ipsilonu, otoku Krk in krškem mostu. Prav tako naj bi bilo treba čakati na mejnih prehodih z Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Do zastojev bi lahko prihajalo tudi na cestnih odsekih, kjer potekajo dela. 

Ob tem svetujejo tistim, ki to lahko storijo, da se na pot odpravijo v soboto pozno popoldne ali v večernih urah, ko je pričakovati nekaj manj prometa. V koloni je treba voziti strpno in mirno. V avtomobilu imejte dovolj vode in hrane, če bi se vaša pot nepričakovano podaljšala. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 4
  • Undertaker 13:10 02.julij 2016.

    zaradi mene lahko tudi v smeh. boli me za njih.

  • rogixl 22:36 01.julij 2016.

    Croati pa v jok.

  • Undertaker 19:38 01.julij 2016.

    Čeprav imamo samo za en lavor morja, grem tudi sam raje na naš del obale, kot pa njihov (ve se čigav)