Slovenija
40 ogledov

Hrvati se bojijo Slovencev

delavec tovarna proizvodnja bobo Žurnal24 main
Slovenska napoved o spremembah delovne zakonodaje v smeri bolj fleksibilnega trga dela je dvignila temperaturo med hrvaškim delodajalci, ki opozarjajo, da bo Slovenija z uvajanjem novih delovnih pravil bolj konkurenčna in privlačna tujim investitorjem.

Kot poudarja časnik Jutarnji list, na Hrvaškem razmišljajo o tem, ali je potrebno izplačati regres ali božičnico, medtem ko slovenska vlada drastično spreminja zakon o delovnih razmerjih.

Ob tem navaja "pet Janševih receptov" za liberalizacijo delovnega trga: postopen namesto avtomatičnega podpisa pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, krajši odpovedni roki, odpoved brez navajanja razlogov, bolj enostavno in hitrejše reševanje sporov na sodiščih in omejevanje odmora med delom.

V društvu hrvaških delodajalcev (Hup) pričakujejo, da bo tudi levosredinska hrvaška vlada zagnala obsežne reforme delovne zakonodaje. Prepričani so, da bo Hrvaška potonila še globlje v krizo, če bo obdržala obstoječo "rigidno zakonodajo", navaja zagrebški časnik.

V Hupu izpostavljajo, da celovite spremembe delovne zakonodaje niso potrebne, ker bi te hoteli delodajalci, temveč zaradi tega, ker so jih sprožile države v regiji, ki so konkurenčne Hrvaški. Radi bi videli, da se država čim manj vmešava v delovna razmerja, ter da se o delovnih pogojih neposredno pogajajo delodajalci in delavci.

V. d. predsednika Hupa Ivan Miloloža je poudaril, da obstoječi zakon o delu ne ustreza nikomur, niti delavcem, ki zaradi strogih predpisov izgubljajo delovna mesta, novih pa ne odpirajo. Delodajalci si želijo, da bi spremenjena zakonodaja pripeljala do novih delovnih mest, da bi lažje zaposlovali nove delavce in odpuščali delovno silo.

"Izkušnje kažejo, da so države z bolj fleksibilnimi delovnimi razmerji med krizo ohranile več delovnih mest," je za časnik povedal namestnik direktorja Hupa Bernard Jakelić. Časnik spominja, da je Hrvaška med krizo, v treh letih in pol, izgubila približno 150 tisoč delovnih mest.

Komentarjev 1
  • allstarr111 12:46 07.julij 2012.

    No ja če se hočeš it kapitalizem in imet demokracijo obenem pa imet vsaj 3/4 prebivalstva dokaj sitega, potem so potrebne reforme kot je ta. Hrvatje pa sploh ne vem kaj se bunijo, če bi radi bili konkurenčni naj še ...prikaži več oni to naredijo al pa tudi ne kokor mislijo da je najpametneje.Je pa nekaj res, v prej kot 10 letih bodo po večini evrope spet na oblasti socijalisti in komunisti, 100% kajti ves ta kapitalistični bullšit je samo voda na mlin komunistični miselnosti in v bistvu požrešni kapitalizem na zadnje samega sebe spodkoplje. Tako je od pamtiveka, pa do Matije Gubca, Francoske revolucije, 1 in 2 svetovne voje dalje, vsakič je bilo isto, ne eni strani peščica nenasitnih in bogatih ošabnežev hoče upravljat z življenji ostalih in pri tem mastno služiti. Ne želim si tega ampak tako se bo ta zgodba končala oz. začela znova.