Slovenija
140 ogledov

Hrvati v Ljubljani oglašujejo po hrvaško

Jumbo oglas Anže Petkovšek
Na Celovški cesti jumbo plakat vabi na razstavo k sosedom Hrvatom. A sredi Ljubljane oglas uporablja izključno hrvaščino in angleščino.

Bralka nas je opozorila na oglasni plakat na eni najbolj prestižnih lokacij v Sloveniji, na Celovški cesti, ki velja za eno najbolj prometnih ulic v državi. 

Jumbo plakat na oglasnem mestu podjetja Amicus vabi na vizualno razstavo v Pulj. Akcijo podpirajo številni hrvaški mediji, pa tudi mesto Pulj in hrvaško kulturno ministrstvo. 

Turistično-kulturni oglas pa ima veliko pomanjkljivost - na njem ni niti ene slovenske besede.

Zakon o javni rabi slovenščine v svojem 23. členu pravi, da je "javno oglaševanje izdelkov in storitev, predstavitev dejavnosti ter druge oblike obveščanja javnosti na območju Republike Slovenije, skladno s področnim zakonom, v slovenščini. Če je oglaševanje posebej namenjeno tudi tujcem, se lahko uporabljajo tudi tuji jeziki, vendar tujejezične različice ne smejo biti izrazno bolj poudarjene kakor slovenska."

Pozorni do italijanske skupnosti, do Slovencev ne

Splošni pogoji oglaševanja na oglasnih površinah družbe Amicus sicer navajajo, da je naročnik v celoti odgovoren za vsebino oglasnega sporočila. Med drugim naročnikom dajejo jasna navodila, da mora biti na obalnem območju vsebina plakatov tudi v italijanščini. Slovenski jezik pa ni v 12 členih naveden niti z besedico. 

Kot je povedal Borut Odlazek z Oglaševalske zbornice Slovenije, na tamkajšnji naslov s strani oglaševalcev ali oglaševalskih agencij pogosto prejmejo vprašanja o rabi slovenskega jezika v oglasih, saj oglaševalci pogosto ne poznajo zakonodaje, ki ureja rabo slovenščine.

Komentarjev 24
  • korisnik_14864 22:14 14.april 2014.

    Spoštovani,Sem zaveden Slovenec. Strašno me motijo vse oblike nestrpnosti, objavljanje polresnic, nepreverjenih podatkov, udarnih naslovov za katerimi je potem "kr nekaj", ipd.Ne vem, ali je kdo omenil, da so tudi na Hrvaškem jumbo plakati - reklame za ...prikaži več Slovenijo (recimo za Postonjsko jamo) - v vseh jezikih samo v hrvaščini ni nič - pa nihče nič ne jamra in ne piše v stilu tega članka. Pa kaj je z vami novinarski nestrpneži - dajte se raje lotit resnega raziskovalnega novinarstva ne pa podpihovat nas-podalpske ovčke.

  • dragec 14:39 14.april 2014.

    Vladek "bogomoljec", ali so tudi tebe nategnili popi pedofili?????

  • Naglas 08:49 14.april 2014.

    Bedak, to isto spletno stran obišči na Hrvaškem, pa bodo oglasi hrvaški, v Nemčiji nemški ... veš, dandanes strežnik prepozna Ip države in prilagodi oglaševanje ...