Slovenija
266 ogledov

Hrvatje: Slovenci bodo blokirali same sebe

Gneča na meji Profimedias
Če bo takšno stanje na meji med Slovenijo in Hrvaško trajalo tudi med turistično sezono, si bodo Slovenci blokirali pol "Dežele", pravijo na Hrvaškem, kjer pa se bojijo, da bodo dolge kolone hudo ogrozile turistično sezono.

Na Hrvaškem še vedno izpostavljajo dolge kolone na najbolj obremenjenih mejnih prehodih s Slovenijo. Pri 24sata izpostavljajo, da bo tako stroga kontrola potnikov na začetku julija in avgusta lahko povzročala čakanje na meji celo po pet ur. 

Ob tem so navajali izjave naveličanih potnikov, ki da se čudijo neprilagodljivosti slovenskih mejnih organov. "Ko smo potovali za veliko noč, smo v vsako smer potrebovali po šest ur. Še 15 ur vožnje, pa bi bili že na Japonskem," se je pridušal eden izmed njih.

Čep 20 kilometrov v notranjost Slovenije

Za medij je razmere znova komentiral tudi hrvaški prometni strokovnjak Željko Marušić, ki je pred enim tednom za zurnal24.si dejal, da je pravi razlog za težave na meji v resnici Piranski zaliv in da bi bila lahko rešitev za boljšo pretočnost enotna slovensko-hrvaška vinjeta.

Marušić je za 24sata ponovil, da se srž problema skriva v nerešeni arbitraži, hkrati pa je napovedal, da bi lahko v poletni sezoni zaradi raznovrstnih dejavnikov kolone čakajočih turistov dosegale celo med 10 in 20 kilometrov ter da bi se čakalo po pet ur za prestop meje. Vsi glavni mejni prehodi med državama bodo med sezono zelo obremenjeni, zavladal bo kaos, če pa bodo Slovenci vztrajali pri svojem, bi lahko ustvarili prometni čep, ki bi blokiral pol njihove države, je našteval Marušić.

Kot je še dodal, je Slovenija precenila svoje zmožnosti, s tem izvajajo pritisk tudi na Hrvaško in pasivno ogrožajo prihod večjega števila turistov. 

Marušić za hrvaški medij predlaga, da se državi ne obnašata kot otroka in naj si priznata, da ni problem v boju proti teroristom, marveč v Piranskem zalivu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • ode 07:52 23.april 2017.

    In tistih 40 miljonov dolga, ki ga Agrokor dolguje slo dobaviteljem, ki jih ne bodo nikoli videli, ni zaradi Agrokorja, ampak zaradi piranskega zaliva in arbitraže.

  • ode 07:48 23.april 2017.

    Tudi če bo Rvaška kdaj v Šengnu - bognedaj, da bi kdaj bila, bomo, slejkoprej, morali vršiti kontrole na rvaško-slovenski meji, kot sedaj, ker bodo vso zganarijo šopali k nam.

  • KOJAK 07:40 23.april 2017.

    A v Sloveniji je kaj drugače? Če imaš članek, da se odpira nova tovarna bo 5 komentarjev, pod člankom da so npr. videli Janeza Janšo z umazanimi čevlji pa bo 500 komentarjev.