Svet
71 ogledov

Hrvatom bodo del kreditov odpisali

Frank Profimedias
Hrvaška bo problem posojilojemalcev v švicarskih frankih rešila z delnim odpisom, tako da se bo kredit pretvoril v evrskega.

Hrvaški finančni minister Boris Lalovac je za hrvaško nacionalno televizijo potrdil, da bo vlada septembra obravnavala predlog zakona o razbremenitvi posojilojemalcev v švicarskih frankih, zakon pa bi lako zaživel oktobra.

Z zakonskimi spremembami naj bi se posojilojemalcem omogočilo pretvorbo posojil v evre, del glavnice pa bi se ob tem tudi odpisal.

Pretvorbe posojil v evrske naj bi se izvajale po tečajih na dneve sklepanj posojilnih pogodb v švicarskih frankih, tako da bodo posojilojelamci v švicarskih frankih izenačeni s posojilojemalci v evrih.

Strošek bank okoli 660 milijonov evrov

Po besedah podpredsednika hrvaške vlade Branka Grčića bo finančni strošek bank zaradi delnega odpisa glavnic posojli v frankih znašal več kot pet milijard kun oziroma okoli 660 milijonov evrov.

Stroške, ki bi jih tak ukrep povzročil bankam, naj bi vlada deloma kompenzirala z davčnimi olajšavami.

Nenadna krepitev tečaja švicarskega franka na začetku leta sta povzročili težave za posojilojemalce v številnih državah srednje in vzhodne Evrope, tudi v Sloveniji. Ti so bili naenkrat v nacionalni valuti dolžni bistveno več, za mnoge pa se je večletno odplačevanje posojil skoraj izničilo.

Iskanje trajne rešitve

Na Hrvaškem ima posojila v frankih okoli 55.000 potrošnikov, skupna vrednost (predvsem stanovanjskih) posojil pa se meri v milijardah. Posojilojemalci, ki imajo posojila z valutno klavzulo v frankih, so bili letos že deležni administrativnega ukrepa za olajšanje bremena povečanih obrokov, saj je sabor sprejel rešitev, da se tečaj švicarskega franka za leto dni postavi pri 6,39 kune.

Vendar pa se bo ta ukrep konec januarja prihodnje leto iztekel, zato je vlada iskala nove, trajnejše rešitve, tudi pod pritiskom dobro organiziranih posojilojemalcev, ki jih je zastopalo združenje Franak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.