Slovenija
87 ogledov

Huda ura tudi ponoči

Podrta streha, OŠ Turnišče Sobotainfo.com
V številnih krajih po Sloveniji so imeli že včeraj popoldne, zvečer in tudi ponoči težave z vremenom. Odkrilo je več streh, voda je vdirala v poslopja. V Turnišču in Dobrovniku je razkrilo strehi osnovnih šol, kulturnega doma, več objektov. Hudo v več krajih po Sloveniji.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje so bila včerajšnja vremenska opozorila upravičena; na več območjih je močan veter lomil drevje. Turnišče, Murska Sobota, Polzela, Dobrovnik, Šentilj, ... gasilci so imeli ogromno dela z odstranjevanjem dreves.

Strehe je odnašalo in poškodovalo v Velenju, Braslovčah, v Ljutomeru, podrti drevesi sta poškodovali streho v Kranjski Gori. Močni sunki vetra so odkrivali tudi strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij v občinah Križevci, Murska Sobota, Turnišče, Moravske Toplice, Ljutomer, Šalovci.



V Serdici v občini Rogaševci je meteorna voda zalila gospodarsko poslopje, v naselju Trniče v občini Starše pa več kletnih prostorov stanovanjskih objektov. Kletne prostore je voda zalivala tudi v Frankolovem v občini Vojnik. V naselju Skomarje v občini Zreče je poplavilo cestišče. Voda je zalila tudi kletne prostore poslovnega objekta v Kranjski Gori in gostišče v občini Dravograd.

Neurje pa je povzročalo tudi motnje pri oskrbi z električno energijo. V občini Ormož je ponoči brez elektrike ostalo okoli 1300 odjemalcev, težave so medtem že odpravili. Okoli 140 odjemalcev je brez elektrike ostalo tudi na področju Bavščice v občini Bovec, kjer naj bi težave odpravili v roku ene ure.



Precej težav so imeli v Turnišču, kjer je veter razkril tudi streho osnovne šole. "Veter se je vrtinčil, zgledalo je kot da se nam bliža neke vrste tornado. Dvignilo nam je streho na osnovni šoli, površine približno 500 kvadratov. Streho je raztrgalo, večji del je vrglo na tla na avtobusno postajo, drugi del pa na telovadnico, tako da je tam povzročilo še dodatno škodo. Tam je bila ravno v tem hipu deklica, ki se je k sreči pravočasno umaknila. Dobila je le nekaj prask po roki. Avtobusno postajališče je popolnoma uničeno," je za naš portal povedala županja Vesna Jerala Zver.

Drevesa okrog šole so vsa poškodovana; še k sreči, saj so ravno ta drevesa streho zadržala, da je ni odneslo naprej proti bližnjemu stanovanjskemu bloku. Streha je stara komaj pet let, ne bi smelo priti do takih poškodb, nadaljuje županja Jerala Zver in doda, da dela najverjetneje niso bila najbolje opravljena.

"Gasilci so streho za silo pokrili, vendar zdaj je treba zaščititi z deskami, da bo zdržalo vsaj tri tedne, dokler ne bomo začeli s sanacijo. V zgornjih prostorih je voda, škoda bo ogromna. Po prvih ocenah menimo, da bo znašala minimalno 150 tisoč evrov, vprašanje je, koliko škode je voda v resnici povzročila," sklene županja Turnišča, ki je že od zgodnjega jutra na terenu, ogleduje si škodo po sinočnjem neurju.

Ruvalo je tudi orjaške hraste

"Laično ocenjujemo, da nas včeraj ni dosegla navadna nevihta, rekli bi, da je bil to dejansko mini tornado. Strokovnjaki bodo kaj več povedali o tem. Včasih tega pri nas ni bilo, to smo spremljali le na televiziji," o včerajšnji ujmi govori župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar. Streha osnovne šole v kraju je dobesedno odkrita, gasilci in prostovoljci so nastalo sanirali vsaj do te mere, da ni škoda še večja.

"Streho bo seveda treba obnoviti, tudi izolacijo in vse ostalo, kar je uničeno. Tudi novi vrtec, ki smo ga lani predali namenu, je poškodovan, nanj je padel del strehe s šole, delno sta poškodovana tudi telovadnica in kulturni dom," še doda župan Kardinar.

V omenjeni občini je močan veter ruval drevesa, tudi orjaške hraste v parku ob šoli in v okolici Bukovniškega jezera, toča pa je povzročila škodo na poljščinah ter vinogradih in sadovnjakih.




dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Ludvik Miholic 15:35 14.julij 2016.

    kaka oblast taka so vremena in nas reveze tepe na obeh strani