Šport > Nogomet
12 ogledov

Hude obtožbe: Bala plačali tudi slovenski davki?

Gareth Bale Florentino Perez  Real Madrid Santiago Bernabeu predstavitev EPA
Multimilijonski prestop Garetha Bala v Real Madrid je sprožil številna vprašanja, nizozemska poslanca Gert Wilders in Dirk Jan Eppink pa celo trdita, da so ga krili evropski davkoplačevalci.

Nizozemska poslanca Gert Wilders in Dirk Jan Eppink, ki sedi tudi v evropskem parlamentu, sta postregla z nekaj hudimi obtožbami na račun posla, s katerim je Real Madrid pred dnevi v svoje vrste zvabil velškega nogometaša Garetha Bala.

100 milijonov evrov, ki jih je beli balet plačal Tottenhamu, je krila španska banka Bankia, sta prepričana Nizozemca, ki dodajata, da se kaj takšnega ne bi smelo zgoditi, glede na to, da so omenjeno banko evropski davkoplačevalci pred propadom rešili prejšnje poletje. Zdaj zahtevata tudi temeljito preiskavo. 

Banko rešili z 18 milijardami evrov

"Prvega septembra 2013 je španska nogometna ekipa Real Madrid objavila nakup Garetha Bala za rekordno ceno 100 milijonov evrov. Real Madrid ima dolgove v višini okrog 600 milijonov, ki jih je v večjem delu financirala Caja de Madrid, regionalna banka, ki je zdaj del Bankie," je na svoji spletni strani zapisal Eppink.

"Bankia, banka, ki jo je nedavno ESM (evropski stabilizacijski mehanizem, op. a.) rešil za nič manj kot 18 milijardami evrov, zdaj podpira tudi ta nakup Real Madrida. Teh evropskih sredstev gotovo ne smejo uporabiti kot varovalo za te nevzdržne prakse. Ali Evropska komisija ve za to in kako bo odgovorila na to, da denar evropskega davkoplačevalca uporabljajo v takšnih poslih?"

Bankia in Real praktično bankrotirala

Španska banka Caja España je stala za prestopoma Cristiana Ronalda in Kakája leta 2009, medtem pa Bankia zanika vse obtožbe, češ da pri prestopu Bala niso sodelovali.

"Bankia financira 101 milijonov vreden nakup Real Madrida za Garetha Bala. Bankia in Real sta praktično bankrotirala. Ta posel je plačal evropski davkoplačevalec," je prek Twitterja še sporočil Eppink. "Poslal bom vprašanje Evropski komisiji. 101-milijonski kredit Realu je izkrivljanje konkurence. Deutsche Bank tega ne bi mogla storiti za Bayern."

Komentarjev 1
  • sumec 20:30 06.september 2013.

    tako se rešuje kriza v eu...