Svet
137 ogledov

Hude obtožbe zoper Putina

Beli fosfor Youtube
Več poročil zadnjih dni nakazuje, da naj bi Rusija tekom svojega vojaškega posredovala v Siriji na severu države na civile odvrgla smrtonosni beli fosfor. Ta strupena kemikalija je z Ženevsko konvencijo prepovedana; v dotiku s človeškim telesom povzroči, da se meso pregreje do kosti.

Beli fosfor se v vojski še vedno uporablja, običajno ga koristijo tekom noči za osvetlitev, podnevi pa kot dimno zaveso. Kot orožje je z Ženevsko konvencijo prepovedan. Na Twitterju so se te dni pojavile fotografije, ki naj bi dokazovale, da ruska vojska smrtonosno kemično orožje uporablja pri svojem bombandiranju mesta Raqqa, glavnega oporišča Islamske države v Siriji.


Da ruska vojska uporablja beli fosfor, opozarjajo tudi aktivisti iz Raqqe. To je že druga huda obtožba na račun ruskega posredovanja v Siriji; včeraj je Sirski observatorij za človekove pravice opozoril, da je Rusija od začetka posredovanja v Siriji pobila 1502 človeka, od tega naj bi bila kar tretjina civilnega prebivalstva, med njimi 117 otrok, mlajših od 17 let.

To sicer tudi ni prvi primer, da Rusijo obtožujejo uporabe kemičnega orožja v napadih v Siriji. Že 13. novembra je aktivist iz Idliba za The Times povedal, da je nekaj civilov med napadi ruske vojske na to mesto dobilo hude opekline. "Vedeli smo, da gre za fosfor, saj je v trenutku, ko je padel na tla, zažgal vse okrog sebe," je takrat povedal aktivist.

Uradni Kremelj se na obtožbe danes še ni odzval. Avtentičnost fotografij še ni potrjena, a eden izmed tujih novinarjev, ki je v omenjenem mestu, je potrdil, da je ruska vojska dejansko na območje odvrgla beli fosfor.

Komentarjev 12
  • erikkk 11:58 02.december 2015.

    Boj to drugo ...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:20 01.december 2015.

    Nevem če je to res al pa nekdo želi s tem samo pritisnit na Rusijo da neha napadat. Težko sodit.

  • Dolfi 16:45 01.december 2015.

    Ja pa kaj? Kaj pa vse islamisti uporabljajo, pa je prepovedano!