Slovenija
2656 ogledov

Hude poškodbe 14-letnika s pirotehniko, amputirali so mu obe roki

poškodbe po petardi UKC Ljubljana
V UKC Ljubljana zdravijo hudo poškodovanega 14-letnika. Zaradi pirotehničnih sredstev je ostal brez obeh rok, poškodovan pa ima tudi obraz, vid in sluh.

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so včeraj pozno popoldne sprejeli 14-letnika, ki se je  poškodoval s pirotehničnimi sredstvi."Fant ima hude poškodbe obraza, oči in sluha ter tako hude poškodbe rok, da smo jih morali pri zapestju amputirati," je povedal dr. Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške

roka, petarda | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
klinike.

Januarja letos je zaradi petard brez leve roke ostal 15-letnik.

Petardo prižgal v sobi

"Kaj natančno se je dogajalo v sobi, bo pokazala kriminalistična preiskava," dodaja Ahčan. 14-letnik je stabilen in pri zavesti. "Posledice bo čutil vse življenje, rekonstrukcija ni bila mogoča. 14-letnik je zdaj kandidat za presaditev rok. Čakamo na napredek medicine, upamo na njegovo mladost," dodaja Ahčan.

Petarde prepovedane!

Kljub temu, da je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, pa zaradi njihove neustrezne uporabe še vedno prihaja tudi do zelo hudih poškodb, zaradi katerih so mladi zaznamovani za vse življenje.

"V medijih poročate o hudih telesnih poškodbah, ki so posledica napačne uporabe pirotehničnih sredstev, potem pa se nekako prava slika izgubi. Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje." poudarja Ahčan.

roka, petarda | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

 

Čeprav je v zadnjih dnevih že slišati precej pokanja, uporaba pirotehničnih izdelkov še ni dovoljena. Od 26. decembra pa do 2. januarja je sicer dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1.

Ognjemetni izdelki kategorije 1 so izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih. "Ne glede na to je izdelke, ki imajo glavni učinek pok, prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve," pojasnjujejo na policiji.

Kazni ne pomagajo

Od leta 2008 je sicer prepovedana prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Prepovedana je tudi predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. V policiji namreč ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri takšni uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah oz. so bili kupljeni na črnem trgu.

Za  kršitve posameznika je globa od 400 do 1.200 evrov. Policisti so sicer lani obravnavali 47 kršitev po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

 

 

Komentarjev 33
  • Mirijam Mirijamca 21:29 21.december 2016.

    mene in moja dva brata so že kot mulce strašili, kaj se ti lahko zgodi zaradi petard. nikdar se je nisem upala nit dotakniti. bala sem se tega kot hudič križa. pa naj bo to pasja bombica al pa ne ...prikaži več vem kaj... in še dandanes, ko imam svoje otroke, nisem prižgala nobene... in njim govorim isto, kot so meni moji starši... ampak saj se ve, kaj so mulci... lahko še tako govoriš, ti znajo kej za hrbtom skuhat. bogi revež ta fant... ne znam si predstavljat to hudino te družine... :(

  • popokatopetl 10:35 21.december 2016.

    Mogoče je kej razdiral ali sestavljal. Kaj je delal se najbrž sploh ni dal videt, povedat pa tud najbrž ne more...

  • kapibara 09:04 21.december 2016.

    Baje najmočnej a :-( :https://www.youtube.com/watch?v=EVDbcb2gwcw