Slovenija
84 ogledov

Humanitarci: Pod pragom revščine živi za 2.700 šolskih rezredov naših otrok

Lačen otrok Profimedias
Humanitarne organizacije poslankam in poslancem poslale pismo, v katerem zahtevajo, da omogočijo brezplačno šolsko kosilo vsem socialno ogroženim otrokom.

"Humanitarne organizacije pozivamo poslanke in poslance, da v najkrajšem možnem času omogočijo dostop do brezplačnih kosil vsem otrokom iz socialnoogroženih družin in s tem pomembno prispevajo k zmanjševanju stisk najranljivejših," je v odprtem pismu naslovljenem na poslance zapisala skupina humanitarnih organizacij in društev in ob tem opozorila na nepravično zakonodajo. 

Odprto pismo humanitarne | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ta namreč omogoča brezplačno kosilo le otrokom iz prvega dohodkovnega razreda. Kot so dodali, je zato zakon iz leta 2011 mnogim družinam prinesel veliko škodo, saj so ostale brez prepotrebne pomoči za preživetje:

"Številne družine so zdrsnile še globlje v brezno revščine, njihovo breme pa je bilo iz države preloženo na civilno družbo. V zadnjih letih pod pragom revščine v Sloveniji živi vse več otrok. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS jih je 54.000, kar je ekvivalentno kar 2.700
osnovnošolskim razredom," piše v pismu, pod katerega so se podpisali Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, dobrodelno društvo Petka za nasmeh in Slovenska fundacija za UNICEF ob podpori organizacij, združenih v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ter Zveze društev pedagoških delavcev. 

Brezplačna malica za otroke iz treh dohodkovnih razredov

Subvencija otrokove prehrane  je po navedbah podpisnikov pisma edini socialni transfer, ki gre neposredno otroku. "Zato predlagamo, da se v sistem popolnoma brezplačnega toplega šolskega obroka vključi otroke iz vseh treh dohodkovnih razredov, ki spadajo v socialno ogroženo skupino," so pozvale organizacije.

Šole ne vidijo pravega stanja

Ob tem so organizacije zavrnile argumente, ki sta jih vlada in koalicija izpostavili proti razširitvi kroga upravičencev, saj po njihovem nimajo prave osnove. "Šole pravijo, da ni lačnih otrok.- humanitarne organizacije že več let opozarjamo, da otroci in družine svojo stisko vešče skrivajo in da moram obiti kot družba senzibilni, saj bomo le tako lahko pomagali najbolj ogroženim. Šole nimajo neposrednega vpogleda v finančno stanje družine in se ne ukvarjajo s podrobnejšim preverjanjem razlogov za nekoriščenje subvencionirane šolske prehrane," so dodali.

Večina proti spremembam

Novelo  upravičenosti do brezplačnega šolskega kosila tudi na otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda, ki jo je predlagala Združena levica, bo pred poslanci državenega zbora že jutri, vendar nič kaj ne kaže, da bo nadaljevala svojo pot. Že septembra je namreč pristojni odbor ocenil, da ni primerna za nadaljno obravnavo, proti noveli sta se izrekli tako koalicija kot opozicija. 

dezurni@zurnal24



Komentarjev 10
  • ode 07:49 26.oktober 2016.

    Leta nazaj, ko so uvedli šolska kosila za vse učence je bila na televiziji reportaža, kako učenci sprejemajo in konzumirajo zastonj kosila. Pol jih ni prišlo, tisti pa, ki so hrano sprejeli, so malo pobrskali po krožniku in vse pustili.

  • ode 07:40 26.oktober 2016.

    Kdo in kje se odloča o tem, kdo je reven in kdo ne in kje je meja med revščino in nerevščino. Je reven tisti, ki ima pred blokom parkirano kio ali tisti, ki ima v garaži parkiranega audija? Je reven ...prikaži več tisti otrok, ki v šolo hodi z mobitelom , vrednim 50 eur ali tisti, ki ima takega za 500 eur?

  • Avatar praufo
    praufo 13:31 25.oktober 2016.

    v sloveniji mamo celo zlate maturante, ki pa ni nujno da so zlato v življenju sploh kdaj videli ali otipali ali da ga sploh kdaj bodo, pomembno je samo to, da so zlati ... žal človekova beseda ne more zamenjat materiala