Svet
39 ogledov

Hvalil se je, s kakšno lahkoto je z begunci prišel v Evropo

Abdelhamid Abaaoud EPA
Organizator terorističnih napadov v Parizu je načrtoval nov pokol in se hvalil, s kakšno lahkoto je prišel iz Sirije v Evropo.

Organizatorji terorističnih napadov v Parizu 13. novembra so imeli načrte, da bodo napadli cilje, kjer se zadržujejo Judje, šole in prometni transport v Franciji, poroča Reuters, ki se sklicuje na vire blizu policijski preiskavi.

Belgijec Abdelhamid Abaaoud naj bi se poleg tega hvalil, s kakšno lahkoto je pred nekaj meseci ponovno vstopil v Evropo preko Grčije, tako da je izkoristil begunsko krizo in prosti prehod na schengenskem območju.

Sestrična naj bi mu kupila obleko in čevlje

Abdelhamid Abaaoud | Avtor: EPA EPA
Te informacije potrjujejo pisanje tednika Valeurs Actuelles, ki je pred nekaj dnevi opisoval, kako je Abaaoud dva dni po terorističnih napadih 13. novembra prišel k svoji sestrični Hasni Ait Boulahecen ter jo prosil, da ga skrije, ker načrtuje nove napade.

Oba sta umrla v protiteroristični akciji francoske policije nekaj dni zatem, v sredo 18. novembra v stanovanju v St. Denisu severno od centra Pariza. Abaouda je ubila policija, njegova sestrična pa se je razstrelila sama.

Časnik piše, da je Abaaoud 15. novembra dejal, da bodo naredili še večjo škodo na področjih, ki so blizu Judom, kjer se zadržujejo Judje, v šolah in v javnem prevozu.

Abdelhamid Abaaoud | Avtor: EPA EPA
Sestrični je obljubil, da ji plača pet tisoč evrov, da kupi dva plašča in dvoje parov čevljev za njega in njegovega sodelavca, da bi bila neopazna v poslovni četrti La Defense.

Načrtovali napad na poslovno četrt

Pariški tožilec Francois Molins je potrdil, da so teroristi za 18. novembra načrtovali napad na poslovno četrt La Defense, o čemer so mediji že poročali.

Racije v Bruslju | Avtor: EPA EPA
Abaoud se je po poročanju Reutersa hvalil, da je prišel v Evropo z valom beguncev, ki bežijo pred državljansko vojno v Siriji ter da je dva meseca bival v Franciji.

Preiskava curljanja informacij v javnost

V petek je pariški tožilec dejal, da bo sprožil preiskavo o tem, kako so omenjene izjave prišle v javnost.

Belgijske oblasti so medtem vpletenosti v teroristične napade v Parizu obtožile še šesto osebo. Državni tožilci so sporočili, da so moškega, ki so ga prijeli v Bruslju in je identificiran kot Ali O. (31) obtožen napada in sodelovanja v teroristični skupini.

Salah Abdeslam | Avtor: Francoska policija Francoska policija
Dvojico prijetih v mestu Veviers pa so izpustili na prostost. Belgijska televizija RFBF je poročala, da gre za očeta in brata obtoženega. Sodišče je v petek odredilo enomesečni pripor za osumljenega Ali O. in še enega neimenovanega osumljenca, ki so ga prijeli v ponedeljek.

Iskanje Salaha Abdeslama

Belgijske oblasti še vedno iščejo Salaha Abdeslama iz Bruslja, čigar brat se je razstrelil v terorističnih napadih v Parizu. Po napadih v Parizu je pozval prijatelja iz Pariza, da ge prepelje v belgijsko glavno mesto.

Tožilstvo je podalo obtožni predlog proti dvema osebama, ki sta v noči, ko so se zgodili napadi, iz Bruslja krenila v Pariz, po Abdeslama in Alia O., ki je Abdeslamu pomagal pri prehodu iz enega v drug del mesta v Parizu.

Obtožnica proti Maročanu Lazezu A. (39) je bila podana, potem ko je policija v njegovem avtomobilu našla dve pištoli in sledi krvi.

Komentarjev 5
  • Milan Novak 12:09 29.november 2015.

    Takih ,ki so jih pustili levi fašisti čez mejo v EU je na tisoče !!!

  • ojla 18:47 28.november 2015.

    Slabo ti postane, če preveč spremljaš ta begunski cirkus.Lahko se prav zares uprašaš , kdo je tu bolj pameten begunci, ali evropski politiki. Migranti imajo svojo računico in se nam bodo kmalu v obraz smejali, ko bomo delali za njih ...prikaži več , njihove žene in otr. doklade.

  • janez 18:44 28.november 2015.

    STOP MIGRANTOM!