Slovenija
42 ogledov

Hvaljenje, kdo ima hitrejšega, presekalo razsodišče

razno 20.03.13. mobilni internet, speedtest, wifi, foto: jaka dimc Jaka Dimc
Telekom ne sme več uporabljati trditev "Najhitrejši mobilni internet LTE/4G" ter "Najhitrejši mobilni internet mobitel LTE/4G", je odločilo oglaševalsko razsodišče.

Še vedno pa bodo lahko uporabljali trditev "Najhitrejše omrežje LTE/4G“. 

Oglaševalsko razsodišče je ocenilo, da trditvi "Najhitrejši mobilni internet LTE/4G" ter "Najhitrejši mobilni internet mobitel LTE/4G" kršita določila 3.3. in 4.1. člena oglaševalskega kodeksa, saj drobni tisk glede na smelost obeh izjav ni dovolj viden in berljiv, da sporočilo ne bi bilo zavajajoče. Oglaševanje poleg tega ne sme vsebovati trditev, ki bi lahko zavedle potrošnika z dvoumnostjo, še zlasti ko se te nanašajo na bistvene informacije.Trditev "Najhitrejše omrežje LTE/4G" pa lahko ostane, saj se "nanaša na splošno opredelitev tehnologije in ne na konkretno storitev oglaševalca“

Pritožil se je Simobil

Nad Telekomovim oglaševanjem se je pritožil Simobil. V pritožbi so zapisali, da je njihovo omrežje najmanj enako hitro oziroma celo bistveno hitrejše. V drobnem tisku je Telekom sicer pojasnil, da izraz najhitrejše pomeni najvišja hitrost prenosa v njihovem omrežju, a je tako oglaševanje po oceni Simobila zavajanje, saj poskuša "doseči pri potrošnikih zavedanje, da Telekom Slovenije svoje storitve mobilnih komunikacij ponuja v najhitrejšem mobilnim omrežju, čeprav to ni res“, hitrost omrežja pa je, menijo v Simobilu, pomemben element pri nakupni odločitvi potrošnika.

Telekom je v odgovoru pojasnjeval, da izraz najhitrejši pomeni primerjavo s prejšnjimi generacijami omrežja ter da tudi Simobil na spletni strani LTE opisuje kot "najhitrejši prenos podatkov“ ter ob tem ne razložijo, v kakšnem smislu: ali na svetu ali glede na druge ponudnike v Sloveniji. Dodali so, da v oglasih ne trdijo, da so teoretične hitrosti prenosa podatkov v njihovem omrežji višje od tistih v Simobilove, a niso prepričali razsodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.