Slovenija
59 ogledov

Hypo: preroki, antedatiran dopis ali le naključje

dopis Hypo Facebook
Hypo banka naj bi posojilojemalce pred nevarnostmi posojila v švicarskih frankih opozarjala le dan pred sesutjem tečaja, ti dopis dobivajo šele danes, zato menijo, da so bankirji prilagodili datum.

Dva bralca sta nam potrdila, da sta dopis Hypo banke, na katerem je datum 14. januar 2015, prejela šele danes. Ocenjujeta, da se je banka ustrašila svoje odgovornosti in je dopis opremila z datumom za nazaj, saj je pošta po Sloveniji praviloma dostavljena že naslednji delovni dan, najkasneje pa v dveh delovnih dneh.

Banka naj bi torej le dan preden je švicarska centralna banka nehala braniti tečaj in je tečaj švicarskega franka izjemno poskočil, opozorila, da menjalno razmerje 1,20 "ni zagotovljeno" in posojilojemalce pozvala, naj razmislijo o preoblikovanju obstoječega kredita v frankih v evrski kredit. 

Hypo: to je le naključje

V Hypo pravijo, da gre le za naključje, saj banka "enkrat letno svoje kreditojemalce obvesti o dogajanjih na finančnih trgih in jim hkrati poda nasvet, kako ravnati glede na gibanje različnih tečajev. Dopis, ki ga omenjate, je eden tovrstnih in gre za rutinsko delo," pravijo. Dodajajo, da je bil dopis pripravljen pred sesutjem tečaja in neodvisno od njega, dejstva pa veljajo za datum, na katerega je datiran, torej 14. januar. 

Dodali so še, da je le dan prej in torej dva dni pred drugačno Švicarske centralne banke, ki je pretresla valutne trge, njen viceguverner zatrdil, da ohranjanje tečaja pri 1,2 franka za evro ostaja glavni steber monetarne politike Švicarske centralne banke.

Komentarjev 17
  • jankop 06:54 20.januar 2015.

    Ne vem zakaj toliko ropota okoli tega saj so podpisali pogodbe.Ko se meni spremeni obrok pa zaradi tečaja je pa vse v redu.kako je rekel včeraj na kanalu A 250 000€.Gdo si ga lahko privošči?Meni z mojim ...prikaži več OD pridem do max 7000€.Torej vsaki zase.

  • Barbara Fištrič 23:22 19.januar 2015.

    HYPO BANKA NIKOLI IN NIKDAR NI PODALA NASVET KAKO RAVNATI GLEDE DOGAJANJA NA TRGIH IN NIKOLI IN NIKDAR NI OVESTILA SVOJE KREDITOJEMALCE GLEDE DOGAJANJ!!!! NIKOLI V MOJIH 7 LETIH ODPLAČEVANJA KREDITA. LAŽEJO KO PES BARABE BANČNIŠKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • KOJAK 20:26 19.januar 2015.

    Točno sem prebral kaj si napisal. Da naj se jim kredit spremeni po starem tečaju. Kdo bo pa meni vrnil potem razliko, ker sem imel nekaj delnic in so šle te delnice zdaj dol. Jaz tudi hočem stari tečaj delnice, ...prikaži več ker mi ta novi ni všeč!!!