Avto
98 ogledov

Hyundai i20 je avto za vse potrebe

Hyundai i20
1/21
Hyundai
Hyundai i20 nove generacije je avtomobil, ki preseneti ne le svojim drznim videzom, temveč tudi s prostornostjo in sodobnostjo.

Trg manjših avtomobilov je izredno zahteven, saj evropski kupci pričakujejo le najboljše, prostora za kompromise praktično ni. Nekateri avtomobilski modeli tako poudarjajo privlačnost, drugi tehnološko naprednost, tretji uporabnost. Hyundai pa vse te lastnosti združuje v enem samem avtomobilu, model i20 pa se hkrati lahko pohvali še z eno najdaljših tovarniških garancij na trgu, ki traja kar pet let ne glede na prevožene kilometre in vključuje garancijo na pogonski sklop. Inženirji, ki so zasnovali i20, so namreč prepričani v izredno kvaliteto svojega izdelka.

Hyundai i20 je tudi sicer povsem evropski avtomobil, saj so ga z mislijo na evropske potrebe in okus oblikovali v Hyundaijevem oblikovalskem centru v nemškem Rüsselsheimu, izdelujejo pa ga v eni najmodernejših avtomobilskih tovarn v turškem Izmitu.

Atraktiven na izgled, dinamičen med ovinki

V primerjavi s predhodnikom i20 prinaša veliko novosti, ki ga v marsičem umeščajo na sam vrh B segmenta. V novi generaciji je precej zrasel v dolžino in širino in se hkrati nekoliko znižal, zato deluje že na daleč precej bolj dinamično, k čemur še dodatno pripomorejo ostro zašiljene luči z LED dnevnimi sijalkami, izrazitim bokom in rešitvijo “plavajoče strehe”. Vseeno z dobrimi štirimi metri dolžine i20 ostaja povsem obvladljiv, tudi zato, ker so kolesa postavljena bolj proti robovom karoserije, kar govori v prid dinamičnejšim sposobnostim v ovinkih. 

4,5 centimetra daljša medosna razdalja se je v notranjosti v celoti pretopila v več prostora za potnike, po čemer je hyundai i20 tudi glede na poročila neodvisnih avtomobilskih testov med najboljšimi, če ne celo najboljši v razredu. Več je prostora v višini glave in v ramenih, pa tudi za kolena, peti sedež v tem avtomobilu ni za okras. Sapo tekmecem gotovo vzame kar 326-litrski prtljažnik, kar je največ v razredu in celo dohiteva prostornost enega najpomembnejših modelov v številko večjem razredu. Tudi če bo prvi in edini avto, mladim družinam v hyundaiju i20 ni potrebno sklepati kompromisov. Poleg tega je mogoče prtljažnik pregraditi, s podiranjem sedežev pa prostor naraste na 1.042 litrov. 

Za več udobja med vožnjo poleg lepo oblikovane in v prijetne materiale oblečene notranjosti ter zelo dobre protihrupne zatesnitve odvisno od opreme skrbi še kopica pomagal in pripomočkov, od katerih so nekatera za B segment unikatna. Tu je denimo velikanska panoramska streha, ki prekriva večji del strehe, od statičnih rešitev tekmecev pa se razlikuje po tem, da jo je mogoče tudi dejansko odpreti po stopnjah in tako spustiti v notranjost svež zrak brez motečega vrtinčenja in vibracij, ki spremlja odprta okna na vratih. V mrzlih zimskih jutrih pa prideta lahko še kako prav ogrevan volanski obroč ali avtomatsko sušenje vetrobranskega stekla. 

Voznik ima med vožnjo popoln nadzor nad vozilom zaradi preglednih merilnikov ter rahlo proti njemu obrnjeni armaturni plošči z ergonomsko razporejenimi stikali, ki omogočajo čim bolj "slepo" uporabo. Pri varnem držanju smeri mu pomaga sistem proti nenamernemu prehajanju voznih pasov, ponoči mu za dnevno svetlobo poskrbijo ksenonski žarometi, v ovinkih pa mu cesto osvetlijo še dodatne luči. Tudi počasna vožnja, denimo na parkiriščih, je v hyundaiju i20 enostavna, saj ima voznik po zaslugi širokokotnih ogledal izredno dober pregled nad okolico, pri parkiranju pa poleg senzorjev opcijsko pomaga tudi vzvratna kamera, ki prikazuje sliko kar v samem vzvratnem ogledalu.  Če se med vožnjo zgodi kaj nepredvidljivega, k večji varnosti skrbi sistem ESS, ki pri naglem zaviranju sproži utripanje zadnjih svetil in tako opozori vse zadaj vozeče na nevarnost naleta. 

Hyundai i20 za razliko od marsikaterega tekmeca ne pozna kompromisov niti pri opremljenosti, saj je že vstopna od štirih oprem standardno bogata in vključuje klimatsko napravo, potovalni računalnik, sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, USB vtičnico, daljinsko centralno zaklepanje … V ostalih treh paketih pa se raven udobja le še stopnjuje.

Hyundai i20 je na voljo že za 10.770 evrov oziroma za 109 evrov na mesec. Preverite ponudbo TUKAJ.