Šport
4 ogledov

HZS potrdila novega selektorja

Sport 15.04.2014 Matjaz Kopitar, Nik Zupancic, trening slovenske hokejske reprez Saša Despot
Krmilo slovenske članske hokejske vrste prevzema Nik Zupančič. Dolgoletni pomočnik selektorja je po odstopu Matjaža Kopitarja dobil ponudbo HZS za samostojno vodenje ekipe in jo po premisleku tudi sprejel.

Zupančič je svoje načrte in način dela ter to, kako si predstavlja slovensko reprezentančno hokejsko prihodnost, predstavil na novinarski konferenci zveze, kjer so vodilni predstavili tudi druge pomembne poudarke nedavne seje predsedstva ni napovedali skupščino, ki bo 30. junija.

Vloga selektorja članske vrste je v slovenskem hokeju seveda pomembna, tudi zato si je Zupančič vzel nekaj dni za razmislek. Obenem je prenehal delati kot klubski trener - v prejšnji sezoni je jeseniško ekipo popeljal do naslova prvaka - in se bo povsem posvetil le izbrani vrsti.

"Vesel sem, da so mi ponudili priložnost. Najbrž v trenerski karieri ne dobiš velikokrat priložnosti za vodenje izbrane vrste svoje države. Na to sem ponosen, vzel sem si čas za premislek, ker s tem prihaja tudi določena odgovornost. Od nje ne bežim, rad pa imam stvari urejene, da je vizija zdrava in vemo, kam naj bi stvari šle," je o tem, zakaj je razmišljal o ponudi, dejal novi selektor.

"Glede na to, da sem jaz v Sloveniji, za razliko od Matjaža, ki je bil precej časa čez lužo, Ivo Jan pa bo obremenjen svojem klubu, bom jaz še naprej odhajal na tekme, kjer bodo naši. Osebni stiki pomagajo tudi igralcem do malenkost boljšega statusa v klubu. Če tam vidijo, da se v krovni zvezi zanimajo zanj, ga že podzavestno drugače obravnavajo. Jaz kot trener pa imam vpogled, kako igrajo. Lahko si tudi pogledam tekmo, ampak to ni isto," je osebni pristop - že kot pomočnik je imel tudi podobne analitične naloge - povzel Zupančič. Njegov pomočnik bo še en nekdanji uspešen hokejist Ivo Jan.

Dejal je, da je že stopil v stik z večino igralcev, ki večinoma igrajo v tujih klubih. Za tiste hokejiste, ki klubov še nimajo, pa upa, da bodo kmalu našli delodajalce, saj bi bilo to dobro tudi za reprezentanco.

"Prvi zbor oziroma test bo novembra na turnirju v Katowicah s Poljaki, Avstrijci in Korejci. To so tekmeci tudi na SP naslednje leto, s Poljaki že nekaj let nismo igrali, so v vzponu, Korejci pa vsako leto pridobijo kakšna dva nova naturalizirana igralca, ker se pripravljajo na olimpijske igre," je bližnjo reprezentančno prihodnost orisal Zupančič.

Decembra akcije ne bo, ker so pri HZS ugotovili, da zaradi številnih odpovedi in negotovosti, katere lige bodo prekinjene, nima smisla klicati reprezentantov. Priprave na SP se bodo začele aprila, potem ko bodo Zupančič in igralci februarja gostovali še na močnem turnirju v Avstriji.

"Dobro je, da je termin zamaknjen proti koncu aprila, ker nam daje malo več manevrskega prostora. Morda bo teh pet dni odločilnih za koga od igralcev, da se bodo lahko pridružili ekipi," je Zupančič zadovoljen tudi z novim, nekoliko poznejšim terminom drugoligaškega prvenstva.

Načrti za prihodnost

Že poleti 2016 pa bo pozornost usmerjena na OI: "Ena od zanimivosti je, da se bo po krajšem premoru sezona kar zlila v olimpijske kvalifikacije. Te so specifične zaradi terminskega obdobja, kar daje določene prednosti in tudi minuse. Treba bo dobro preštudirati, kako zbrati reprezentante, ker takrat ne bodo v tekmovalnem ritmu. Zdaj se zdi še daleč, a leto bo hitro naokoli." Zupančič bo v Belorusiji imel na voljo vse igralce, ker takrat še nimajo obveznosti v klubu, slaba stran pa je, da bodo tudi tekmeci Slovenije- za zdaj sta znana Belorusija in Danska - v polni postavi.

"Če bo šlo po načrtih, se bomo uvrstili v elito in se v sezoni 2016/17 pridružili elitnemu svetovnemu prvenstvu v Franciji in Nemčiji. Pozneje so že olimpijske igre, in če bi bili uspešni na kvalifikacijskem turnirju, bi bil to že eden od vrhuncev obdobja. To je nekakšen okviren načrt mojega dela, a je tako, da smo odvisni od veliko faktorjev. Skušali pa bodo vključevati tudi čim več mlajših igralcev, da vidimo, če so zmožni preskočiti v člansko konkurenco," pa je selektor Zupančič orisal še dolgoročno delo in cilje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.