Ambient
87 ogledov

I need more space!

kolekcija ŠALSTOR, Katarina Kimovec
1/16
Žurnal24 main
Kolekcija ŠALSTOR mlade modne oblikovalke Katarine Kimovec svoj navdih išče v stavku Rabim več prostora!, izjavi sodobnega moškega, ki se ne počuti utesnejnega zgolj v svojih oprijetih modnih oblačilih, pač pa tudi v sodobnem instant življenju.

»Pri oblikovanju kolekcije sem želela početi nekaj, ker me ne le navdihuje, pač pa tudi osebno izpopolnjuje in predstavlja mene,« pove avorica. »Šali so obvezen kos moje garderobe, so smisel silhuet, nudijo mi zavetje in hkrati izražajo moj jaz. Vse to sem želela prenesti v svojo modno zgodbo, ki temelji na ovijanju in ogrinjanju oblačil v šale,« o kolekciji Šalstor pove avtorica Katarina Kimovec. Zasnovana oblačila, čeprav temeljijo na ovijanju in ogrinjanju v šale, pa lahko funkcionirajo tudi brez njih.

Poleg sodobnega moškega pa je avtorica navdih jemala iz tradicionalnih afriških oblačil – preprostih kvadratnih tkanin, ogrnjenih okoli bokov ali pa poveznjenih čez glavo ali ramena. »Videz in silhuete afriških oblačil so do potankosti izdelani, obogateni z ročnimi deli, z detajli v nakitu in poslikavi telesa.« Kolekcija ima tako velik poudarek na silhuetah, vratnem izrezu, globini, okroglini, liniji rokavov, postavitvi zadrg.

Detajli pri razvoju končne kolekcije pa izhajajo iz eksperimentiranja s starimi tkaninami: »Za prve prototipe sem uporabila stare kose blaga, ki niso bili več v uporabi. Med samimi poizkusi pa sem opazila, da je blago še vedno uporabno, le pravo nadgradnjo in obdelavo potrebuje.« Stare deke, ki jih je oblikovalka zbrala med snovanjem kolekcije, so bile predelane v šale, ogrinjala in plašče, medtem ko so robovi oblačil resasti zaradi parajočih se vzorcev materialov, izbranih za kolekcijo. Nekonvencionalno uporabljene zadrge pa nudijo možnost kombinacij in različnih stilskih izzivov.

Kolekcija zajema pet stajlingov s poudarkom na ročno izvedenih detajlih.

Stajling 1: Temno moder pulover je ročno obšit z volneno nitjo v beli barvi.  Pod puloverjem je bela obleka z resastimi zaključki. Pod vratni izrez je všita zadrga za namestitev šala, ki pa se ga okoli vratu lahko ovija tudi na druge načine.

 

Stajling 2: Modri kockasti plašč je izdelan iz stare odeje. Poškodovani predeli so obogateni s prešivanjem ali z odvzemom niti, robovi pa so paspulirani. Pod plaščem je pulover, zaključen z materialovim originalnim robom. Rumene hlače so izdelane iz tkanine, namenjene izdelavi senčnikov. So lahkotne in udobne, nadgrajene s črtnim vzorcem, ki je nastajal ob odvzemanju niti.

 

Stajling 3: Rumen pulover ima na rokavih odvzete niti, kar tvori detajl črtnega vzorca, na robovih pa so še dodani elementi res, izdelanih po principu ročnega odvzemanja niti. Vratni izrez je obšit z roza nitjo. Robovi rokavov so obšiti z nitjo, odvzeto modremu plašču. Zadrga za namestitev šala je všita na rokav. Hlače in šal so izdelani v enakem materialu. Ta stajling lahko nosijo tako moški kot ženske.

 

Stajling 4: Modri plašček je izdelan iz dekorativne tkanine. Šal se na plašč pripenja s snemljivo zadrgo, možnosti za pritrditev pa je več. Robovi plašča so obšiti z modro nitjo, prav tako robovi kvadratnih žepov.

 

Staljing 5: Ta posebna kreacija se imenuje Šalover: šal pulover. Rokav se obleče na roko, šal pa se ovije okoli telesa. Stična dela šala sta lahko zapeta, delno odpeta ali pa prosto padajoča ob silhueti. Hlače so izdelane iz istega materiala kot vrhnji kos. Spodnji šivi so obrobljeni z robilnim trakom.

 

Kolekcija je bila predstavljena tudi na ljubljanskem tednu mode, o katerem lahko več preberete tu.

Fotografije: Katarina Kimovec (razen, če je označeno drugače)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.