Zdravje > Prehrana
65 ogledov

Idelana dieta za vroče dni

sladoled Shutterstock
Priznani italijanski nutricionist je podal točna navodila za tedensko sladoledno dieto.

“Sladoled ni škodljiv in se ga lahko obravnava kot vsako drugo hrano,” pravi nutricionist in predsednik Italijanskega Združenja za prehrano Pietro Migliaccio. Na strani Diete Dimagranti dodaja, da moramo spoznati sestavo in hranilno vrednost sladoleda, da ga lahko pravilno vključimo v našo prehrano in s tem ne ustvarimo presežka kalorij.

Sestavine sladoleda so lahko zelo različne, Migliacco pa sladoled v grobem deli na mlečni saldoled, na sladoled z rastlinskimi maščobami in na sadni sladoled. Prva dva vsebujeta mleko in sta glede na hranilno vrednost skoraj enaka. Sadni sladoled pa je narejen iz vode, sladkorja in sadja, zato ima manj beljakovin, maščob in posledično kalorij.

Mlečni ima več kalorij 

“Na splošno ima sto gramov dobrega sadnega sladoleda od 160 do 180 kalorij, mlečni sladoled s smetano, čokolado in drugimi dodatki pa tudi 250,” opozarja Magliaccio. Sladoled pa je treba po njegovih besedih izbirati tudi glede na hranilno vrednost: “Za presuhega fanta ali starejšo osebo brez apetita lahko izberemo en sladoled na mlečni osnovi. Morda bo to edini način, da bo zaužil nekaj mleka.” Občasno lahko debelejši ljudje pojedo tudi mlečni sladoled, a ta ne sme predstavljati dodatnih kalorij pač pa z njim nadomestimo kakšna druga živila, ki bi predstavljala podobno vsebnost kalorij.

“Pomembno pa je tudi, kdaj in kako jemo sladoled,” opozarja. Zaradi hitre asimilacije je sladoled bolje jesti za malico med obroki. Lahko ga jemo tudi po kosilu. Podal je predlog za sladoledno dieto, kjer bi pojedli 1400 kalorij na dan in ob tem uživali.

Prvi dan

Za zajtrk predlaga kavo ali čaj, dva decilitra posnetega mleka in 40 gramov piškotov. Za prigrizek banano, za kosilo pa 200 gramov sadnega sladoleda in enako količino jagod z limono. Za malico kivi, za večerjo pa 150 gramov orade pečene v olju, krožnik paradižnikove solate (100 gramov), en sezonski sadež in 50 gramov kruha.

Drugi dan

Zjutraj spijte kavo ali čaj, pojejte sadni jogurt in suhe piškote (40 gramov). Za malico pojejte grenivko, za kosilo pa 100 gramov mlečnega sladoleda brez kaloričnih dodatkov ter 200 gramov sadne solate. Za malico si privoščite 150 gramov ananasa, za večerjo pa 200 gramov mesa, 150 gramov popečene paprike, kivi in 50 gramov kruha.

Tretji dan

Tretji dan si za zajtrk omislite kapučino in 40 gramov piškotov. Za malico en sadež, za kosilo 50 gramov mlečnega sladoleda in 150 gramov sadnega sladoleda. Poleg pojejte še 200 gramov jagod z limono. Za malico si privoščite lahki jogurt za večerjo pa slanega brancina, 250 gramov solate z mešano zelenjavo, en sezonski sadež in 50 gramov kruha.

Četrti dan 

Četrti dan za zajtrk pojejte sadni jogurt (125 gramov), 40 gramov suhih piškotov, zraven pa še kavo ali čaj. Za malico pojejte breskev, za kosilo pa sto gramov mlečnega sladoleda in 200 gramov sadne solate. Za malico spijte grenivkin sok, za večerjo pojejte 140 gramov bržole, zelnato solato, en sadež in 50 gramov kruha.

Peti dan

Za zajtrk predlaga kavo ali čaj, dva decilitra posnetega mleka in 40 gramov piškotov. Za Prigrizek sadež, za kosilo pa 200 gramov sadnega sladoleda in enako količino jagod z limono. Za Malico lahki jogurt, za večerjo pa 125 gramov tune, stročji fižol s paradižnikovo omako (200 gramov), en sezonski sadež in 50 gramov kruha.

Šesti dan

Za zajtrk si omislite čaj in 40 gramov suhih piškotov. Za malico sok grenivke, za kosilo 50 gramov mlečnega sladoleda in 150 gramov sadnega sladoleda. Poleg pojejte še 200 gramov jagod z limono. Za malico si privoščite kivi za večerjo pa 200 gramov piščanca, krožnik mešane zelenjave, en sezonski sadež in 50 gramov kruha.

Sedmi dan 

Sedmi dan za zajtrk popijte kapučino in pojejte 40 gramov piškotov. Za malico 80 gramov jagod z limono, za kosilo 200 gramov sadnega sorbeta. Za malico pojejte kivi, za kosilo pa 120 gramov teletine, 100 gramov solate, en sezonski sadež in 50 gramov kruha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.