Svet
17 ogledov

Ujeli osumljenca za napad v New Yorku

New York EPA
Policija je po krajšem obstreljevanju v kraju Linden v ameriški zvezni državi New Jersey ranila in aretirala 28-letnega Ahmada Khana Rahamija, ki je osumljen sobotnih terorističnih napadov z bombami v New Jerseyju in New Yorku.

"Rahami je pridržan. To se je zgodilo na aveniji Elizabeth v mestu Linden," je za ameriško televizijo CNN dejal župan mesta Elizabeth Chris Bollwage. "Eden od policistov iz mesta Linden je bil ustreljen v prsi, drugi pa v roko. Ustreljen je bil tudi Rahami," je še povedal.

Priseljenec iz Afganistana je osumljen, da je nastavil bombi, ki sta eksplodirali v Seaside Parku v New Jerseyju in na 23. ulici čez reko Hudson v newyorškem predelu Chelsea na Manhattnu. Bombo je nastavil tudi na 27. ulici na Manhattnu, ki jo je policija deaktivirala z robotom, kakor tudi v kraju Elizabeth v New Jerseyju, kjer jo je policija odkrila v nahrbtniku v nedeljo zvečer.

Policija je odkrila več eksplozivnih naprav, zaradi česar sumi, da morda ne gre le za dejanja posameznika, ampak teroristične celice. Rahamija so ujeli v času, ko na sedežu Združenih narodov ob Vzhodni reki poteka vrh svetovnih voditeljev o beguncih in migrantih, kjer govorci zavračajo nestrpnost do tujcev in zagovarjajo večjo pomoč.

Z bratom in očetom tožil mesto

Newyorške oblasti so kmalu po eksplozijah poudarjale, da najverjetneje ne gre za mednarodni terorizem, dosedanji razplet preiskave pa vse bolj kaže na to. Policija je bila Rahamiju na sledi že v ponedeljek zjutraj, ko je izvedla racijo v stanovanju nad hitro restavracijo z ocvrtimi piščanci v Elizabethu, katere lastnik je Rahamijev oče. Župan Elizabetha je ob tem dejal, da je oče skupaj z dvema sinovoma tožil mesto po odredbi o skrajšanju delovnega časa restavracije po pritožbah sosedov o nočnem hrupu.

O terorističnem napadu je izjavo podal tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki se nahaja v New Yorku skupaj z drugimi svetovnimi voditelji na vrhu o beguncih in začetku 71. zasedanja Generalne skupščine ZN. Obama je predvsem opozarjal na previdnost pred prehitevanjem s sklepi in priporočil, naj ljudje pustijo preiskovalcem, da opravijo svoje delo.

Moški z videoposnetka?

Policija sicer analizira material iz nadzornih kamer, ki jih v mestu od terorističnih napadov 11. septembra ne manjka. 

Kamere so pred eksplozijo posnele moškega, ki vleče za seboj torbo na kolesih. Na 27. ulici so nato ujele istega moškega z isto torbo, ki jo je pustil na pločniku. 

K torbi sta pristopila dva moška in vzela iz nje vrečo, v kateri je bila eksplozivna naprava, jo položila na tla in zbežala. 

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • sprehajalec 23:36 19.september 2016.

    Afgane, tvoji delajo probleme po celem svetu. Kjerkoli ga vidiš, raje išči potencialni zaklon. Imaš kontrolo nad svojimi na Kotnikovi? Nekaj bi radi čitam danes, metelkovci pa Rogovci jim pišejo transparente. ker če bo padla prva žrtev v Sloveniji, bo ...prikaži več konec veselja Afgane, pa multikulti. Poskrbi raje, da ne bo kdo od njih delal shranje. Odgovoren si za njih Afgane, pred slovenskim narodom!

  • dragec 20:36 19.september 2016.

    Klasičen primer KSENOFOBA

  • sprehajalec 18:38 19.september 2016.

    Nekako znana faca na sliki, da ne omenjam imena. Pravzaprav se da že z lahkoto napovedati, kdo pripravlja te ognjemete po razvitem svetu. In lani so jih nemci uvozili milijon, pa na pri nas še protestirajo, ker bi radi čim ...prikaži več prej stanovanje pa denar.