Avto
24 ogledov

Idrijčani v boj za vozniški izpit pred ustavno sodišče

Vozniški izpit Andrej Leban
O ureditvi izpitnih centrov za opravljanje vozniških izpitov bo očitno moralo odločati Ustavno sodišče. V Idriji so prepričani, da je ministrstvo za infrastrukturo neupravičeno ukinilo nekatere centre po državi.

Idrija je verjetno mesto, ki ima v povprečju najboljše sukalce volana v državi. Iz njega so v minulih desetletjih stalno prihajali najboljši reli vozniki Slovenije, ki so se kalili na okoliških "ridah". Teh v ozkih dolinah Idrijskega in Cerkljanskega mrgoli. Verjetno je lažje najti v zagati Karla Erjavca kot pa 500 metrov povsem ravne ceste po dolini.

Idrija se zadnje mesece tudi zelo razburja, saj se ji na področju prometa dogajajo vedno nove težave. Najprej so nameravali pristojne državne službe kar za dlje časa povsem zapreti glavno povezovalno prometno žilo z Logatcem in naprej Ljubljano, ki teče skozi obnove potrebno sotesko Zale. To pa bi močnemu lokalnemu gospodarstvu prizadejalo hud udarec, zato bodo obnovo vendarle skušali opraviti drugače. 

Nato so nanje "pozabili" še glede izpitnih centrov, saj v nasprotju z nekaterimi kraji, ki bodo po slabem letu ponovno dobili nazaj praktične izpite v lokalnem okolju, v Idriji še naprej ostajajo celo brez možnosti za opravljanje teoretičnega dela. 

Dve mesti, primerljiva infrastruktura, le en IC

V Idriji pa se nameravajo temu na vso moč upreti, zato je župan Bojan Sever sklical izredno sejo občinskega sveta. Svetniki naj bi ga na njej pooblastili za vložitev zahteve na Ustavno sodišče za oceno ustavnosti in zakonitosti takšnega postopanja Ministrstva za infrastrukturo, ki ga slabo leto vodi Peter Gašperšič.

Na občini so namreč prepričani, da se njenim prebivalcem kratijo pravice, ki ji gredo po lokalni samoupravi, oziroma da je ministrstvo lani pod takratnim ministrom Samom Omrzelom prekoračilo pooblastila, ko je z za zdaj še veljavno ureditvijo Idriji odzvelo možnost opravljanja praktičnega dela izpita. A tudi novi pravilnik, ki bo nekaterim občinam to možnost vrnil, (Tolmin, Ilirska Bistrica ...), je še vedno diskriminatoren, je prepričan Sever. Po njegovem Idrija zahteve glede nujno predpisane infrastrukture, da bi bila upravičena do centra, izpolnjuje v nič manjši meri kot Kočevje, pa so v slednjem ohranili izpitni center.

Kot je za STA še opozoril župan, se namerava občina pridružiti že odprtemu ustavnemu sporu predstavnika zasebne avtošole. Glavni argument za izpodbijanje pravilnika je, da morajo biti občanom zagotovljene enake možnosti, prav v primeru izpitnih centrov pa je po njegovem kar nekaj občin, ki so "izpadle ven".

Pojasnil je še, da je idrijska občina za opravljanje teoretičniega izpita, ki ga pravilnik sicer dovoljuje, če bi ustrezno omogočili elektronsko testiranje, ponudila možnost uporabe prostora na upravni enoti, a se stvari "tako čudno odvijajo in nastaja toliko težav, da si želijo le, da se zadevo razčisti." 

Župan sicer priznava, da se raje ne bi obračal na sodišče, ampak bi raje videl, da dosežejo dogovor, "samo nisem najbolj prepričan, da se znamo zmeniti". Kot je dodal, mu ni všeč, da se pri zadevah, ki naj bi bile logične, vztraja iz neke pozicije moči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:59 16.avgust 2015.

    Ne vem a pr njih že zmerah živ srebro moti nivo razumevanja varne vožnje in vozniških izpitov. Idrija s tremi ulicami naj bi bila primerna za opravljanje vozniških izpitov ?????? Dejte ga no srat Idrijčani. Ne se smešit !!