Avto
118 ogledov

Za Akrapoviča se odslej vozijo precej dlje

renault clio rs akrapović Andrej Leban
Družba Akrapovič že pričela z delom v Črnomlju. V primerjavi z lani skoraj podvojeni prihodki zdaj svetovno že zelo prepoznavnega podjetja. A za delavce selitev prinesla tudi težave.

Selitev proizvodnje družbe Akrapovič iz Ivančne Gorice v Črnomelj, ki so jo začeli v drugi polovici julija, poteka po načrtih. Družba je v Črnomlju že zgradila nov logistični center in se vanj vselila. Do konca selitve, predvidoma konec februarja, bo zasedla celotni objekt nekdanjega Danfossa. Selitev bo stala približno 18 milijonov evrov.

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je povedal, da je družba sicer v prvih devetih mesecih prodala za približno 27 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob koncu leta pa si obeta 25-odstotno rast oz. 70 milijonov evrov prodaje in glede na lanski poslovni izid nekaj več kot 80-odstotno rast oz. 5,5 do šest milijonov evrov dobička.

Dodal je, da bodo zaradi sedemmesečne selitve proizvodnje v Črnomelj ob približno dva tedna proizvodnje, ki jo bodo, da bi izpolnili vsa svoja naročila, nadoknadili.

Dober varilec šele po enem letu

V Črnomelj že tudi postopoma selijo svoje zaposlene, v Ivančni Gorici pa skušajo hkrati čim manj okrniti sedanjo proizvodnjo. Akrapovič je sicer v Črnomlju letos zaposlil približno 120 ljudi, predvsem varilcev, ki za svojo priučitev potrebujejo do enega leta, ob zaključku selitve pa bodo tam zaposlovali vsaj 500 ljudi.

Število zaposlenih v Črnomlju nameravajo postopoma zviševati za predvidoma 70 na leto, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma 250 do 300 zaposlenih in zaradi povečanja naročil tamkajšnje zmogljivosti - predvsem v livarni - okrepili.Družba, ki ima zdaj približno 800 zaposlenih, bo v Ivančni Gorici ohranila vodstvo družbe, razvojni oddelek, livarno, orodjarno in oddelek predproizvodnje. Svoje črnomaljske prostore - 19.000 kvadratnih metrov objekta nekdanjega Danfossa - pa bodo v celoti zasedli po odhodu najemnika, družbe Secop v likvidaciji, predvidoma v začetku prihodnjega leta. Skupaj z novim logističnim centrom bodo imeli v Črnomlju na razpolago 23.000 kvadratnih metrov.

Nekateri delavci se bodo celo preselili 

Glavnina zaposlenih v Ivančni Gorici bo svojo zaposlitev obdržala, v Belo krajino pa se bodo vozili in nekateri tudi preselili. Vsem bodo plačevali kilometrino za prevoz na delo, nekoliko pa jih - predvsem v zimskem obdobju - skrbi slaba prometna povezana Bele krajine. Družbo je tudi presenetilo zamujanje oz. prestavljanje gradnje ceste tretje razvojne osi, na katero so pri svoji selitvi v Črnomelj računali, je še opozoril predsednik.

Sicer naj bi ob sedanji rasti v prihodnjih štirih ali petih letih v Beli krajini zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000, je še napovedal Akrapovič, ki za prihodnje leto predvideva 13- do 15-odstotno rast prodaje.

Komentarjev 2
  • 4krogci 11:23 25.november 2014.

    Zakaj pa Akrapoviča tolk v zvezde kujete kot dobrega podjetnika?? Tehnologijo je nrdu in na njej gradi še naprej, po drugi strani pa prodaja zelo nad realno ceno pa še delavce zelo slabo plačuje! In sedaj se bodo vozil tolk ...prikaži večk dlje v službo za iste potne stroške!! Pač podjetniki so v slo eni veliki lopovi!

  • pass19 14:46 24.november 2014.

    ubogi reveži, se bodo morali vozit v Belo Krajino. Mislim, da nas je veliko več takih, ki se vozimo iz Bele Krajine v LJ ali dlje, pa noben ne jamra, seveda si pa vsak želi službo bližje domu