Slovenija
249 ogledov

Igor Bavčar obsojen, a kdaj bo sedel v zaporu

Igor Bavčar Saša Despot
Igor Bavčar je bil danes v zadevi Istrabenz znova obsojen, a mnogi dvomijo, da bo sedel v zaporu. Obsojen je bil na pet let zapora, poleg tega bo moral vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist v višini 18 milijonov evrov.

Igorju Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora, soobtoženega Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti. Tožilec Jože Kozina je sicer za Bavčarja predlagal sedemletno zaporno kazen, kolikor jih je dobil v prvotni sodbi, ki jo je nato vrhovno sodišče razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, a je bil Bavčar tokrat obsojen za pranje denarja, oproščen pa obtožbe, da je Boška Šrota napeljal k zlorabi položaja. Čeprav je celo eden izmed bratov Sušinski na sodišču povedal, da je posel stekel na Bavčarjevo pobudo, sodišče ni našlo objektivnega, na zunaj zaznavnega znaka napeljevanja, kot ga je v razveljavitvi sodbe zahtevalo vrhovno sodišče. 

Sodnica je v pojasnilu sodbe poudarila, da je bilo dokazano, da so obtoženi vedeli, da razpolagajo z denarjem, ki izvira iz kaznivega dejanja, za katerega je Šrot že pravnomočno obsojen in sedi v zaporu. Bavčar je denar dobil kot nadomestilo, da se je odpovedal opcijski pogodbi za nakup delnic, ki pa je sploh ne bi mogel izpolniti, zato zanjo ni bilo nobene pravne podlage, je ocenila sodnica. 

Igor Bavčar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bavčar: "Smo že malo bližje pravici"

"Sedem let je trajalo, da smo nekoliko bližje pravici. Gremo naprej na višje sodišče," je po obsodbi dejal Bavčar in pri tem najbrž ciljal na oprostilni del sodbe. Ocenil je sicer, da gre za nenavadno sodbo in nenavadno obrazložitev, ki ni v skladu z razsodbo vrhovnega sodišča. 

Kozina: izkupiček je sedem od sedmih

"V tem primeru je bilo sedem obtoženih in sedem je obsojenih za ključna kazniva dejanja," pa je razsodbo komentiral tožilec Kozina. Ob tem je pohvalil delo policije in urada za pranje denarja, na vprašanje glede zastaranja pa je dejal, da je to dejstvo in da upa, da bodo zadevo pripeljali do konca pred zastaranjem, sam pa nima več nič s tem. 

Dolgo branje in pojasnila

Sodnica je sodbo brala slabih dvajset minut, skupaj s pojasnjevanjem pa je izrek sodbe trajal približno eno uro.

Sodišče je danes odločilo še, da mora Bavčar vrniti nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev, Kristjan Sušinski pa nekaj več kot dva milijona evrov.

Če sodimo po prvi obsodbi, bo Bavčar poziv, naj se zglasi na Dobu, prejel šele čez leto in pol, torej marca 2018, potem pa se bo lahko skliceval še na to, da je preslabotnega zdravja. 

Igor Bavčar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prvi korak, višje sodišče, eno leto

Prvi obsodbi julija 2013 je sledila pritožba na višje sodišče. To je za odločanje potrebovalo leto dni in zaporne kazni potrdilo. Če si bodo višji sodniki tudi tokrat vzeli toliko časa, bo zadeva zastarala. Zastara namreč junija prihodnje leto. 

Prošnje z odlogi kupijo pol leta

Bavčar je nato prosil za odlog prestajanja kazni, ki ga je okrožno sodišče zavrnilo, se pritožil na višje sodišče, ki je zadevo vrnilo v odločanje okrožnemu sodišču. Izvedenec medicinske stroke je napisal mnenje, nato sodišče odloga znova ni odobrilo. Bavčar se je znova pritožil na višje sodišče, a tokrat ni uspel. Januarja 2015 ga pozovejo na prestajanje kazni na Dob. 

Slabo zdravje ravno pravi hip

Potem se je začelo odlaganje prestajanja kazni zaradi zdravstvenih razlogov. Dan preden bi moral priti v zapor so ga sprejeli v izolski zasebni bolnišnici Medicor, kjer je tudi operiran. Prvi odlog dobi do 30. aprila, nato mu ga prestavijo na 20. maj, nato še za tri tedne zaradi viroze. 

Vrhovno sodišče adut v Bavčarjevem rokavu

Vzporedno je vrhovno sodišče odločalo o zahtevi za varstvo zakonitosti. Gre za izredno pravno sredstvo, ki ne odloži pravnomočnosti sodbe ali prestajanja zaporne kazni, a je vrhovno sodišče junija 2015 odločilo, da se izvršitev sodbe, torej tudi odhod v zapor,  odloži do dokončne odločitve. Septembra vrhovno sodišče odloči, da se mora zaradi premalo konkretiziranih očitkov sojenje ponoviti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • dragec 12:59 06.september 2016.

    Lopov SSDSS ovski

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:05 06.september 2016.

    dati bi mu morali dolgoletno kazen in plačati bivanje v zaporu kot najdražji hotel iz njegovega premoženja,če pa se skesa ,prizna in vrne ukradeno se pa kazen omili na manj let ,tako bi država dobila denar povrnjen

  • ojla 21:10 05.september 2016.

    Tisti, ki so kradli so porazdelili svoje premoženje med svoje družine ali skrili v oaze.Koliko jih je že vrnilo nezakonito pridobljeno premoženje ? Srake kradljive .