Šport
80 ogledov

"Igre so imele tokrat več duše"

luka špik iztok čop sprejem brnik olimpijske igre Saša Despot
Olimpijske igre v Rio de Janeiru so tik pred koncem. Vodja slovenske odprave Iztok Čop, tudi sam nosilec štirih olimpijskih medalj, pravi, da je z igrami zadovoljen tako po organizacijski plati, kot tudi po dosežkih Slovencev.

Po športni plati je bil nekoč eden najboljših veslačev na svetu s štirimi kolajnami slovenske odprave zelo zadovoljen: "Kar se tiče izplena medalj, nisem presenečen. Zelo pa sem vesel, da je visok odstotek kandidatov za kolajne potrdil formo tudi na terenu in zmogel doseči svoje cilje. Ob tem imamo še nekaj uvrstitev tik pod zmagovalnim odrom."

Uspeh je bil še toliko večji, ker je po Londonu 2012 prišlo do nekakšne menjave generacije vrhunskih športnikov v slovenski olimpijski odpravi. "Reprezentanca je relativno mlada in malo je tistih, ki že imajo za sabo olimpijske igre na visokem nivoju. Kljub temu je bilo vzdušje izjemno in kot ekipa smo delovali dobro. Seveda je bila tudi kakšna zabava, a ne taka, da bi zmotili koga od teh, ki so še nastopali. Na splošno pa je bila cela olimpijska vas po deseti uri zelo mirna in športniki so se lahko v miru pripravili za svoje nastope."

Pred igrami so časopisne stolpce in televizijske programe polnile novice o velikih težavah prirediteljev, a Čop odgovarja, da je bilo vsaj v športnem delu v veliki meri poskrbljeno za vse. "Tudi mi smo imeli nekaj težav z apartmaji, a poskrbeli smo, da so imeli športniki pogoje zagotovljene. Bilo je nekaj manjših težav, ki pa so se običajno reševale v nekaj urah. Nekaj je bilo tudi težav s transporti, posebej s tistimi za gibanje med prizorišči, a tudi zato, ker uradni vozniki Ria enostavno niso poznali. Odločili smo se, da s pomočjo moderne navigacije vozimo sami, hitro smo se navadili, tu in tam pa smo seveda obtičali tudi v kakšnem zastoju. A v celoti gledano so bile igre prijetne."

Še več, Čop odgovarja, da so bile igre glede na lastne izkušnje, sam je nastopil kar šestkrat, organizirane zelo dobro. "Brazilci so seveda drugačni kot mi ali pa Angleži, ki so se najbolj pritoževali. Brazilci so zelo srčni in igre so imele veliko več duše kot npr. Atlanta, Sydney ali London. Pred štirimi leti je bilo vse urejeno, ni pa bilo duše, Atlanta pa je bila tudi organizacijsko katastrofa za športnike, a nekateri imajo pri ocenjevanju dvojna merila. Jaz bi glede na politično in gospodarsko krizo pohvalil izvedbo in prizadevnost organizatorjev, ki so nam bili na voljo res 24 ur na dan."

otvoritev oi slovenci rio de janeiro 2016 | Avtor: Facebook Facebook

Igre so zaznamovale tudi številne manj prijetne zgodbe. Ena od težav so bile tudi kraje na območjih, kamor so imele dostop le akreditirane osebe. "Tudi pri nas je bilo nekaj manjših zapletov, izginil je tudi kakšen telefon, a se zdaj sprašujemo, če je sploh šlo za krajo. Sicer pa je večina svoje dokumente in večje vsote denarja shranila v trezorju v skupni pisarni, kjer računamo, da je to na varnem. Kakšnih resnih težav nismo imeli."

Posebna je bila tudi zgodba Rusije, ki je bila v največjem razmahu pred igrami in tudi tukaj v Braziliji zgodba ni povsem potihnila. "Sam se nisem imel časa ukvarjati s tem, a mislim, da ta tema še ni zaključena. Tukaj se kažejo dvojna merila sodobnega sveta. Bolj kot doping je v ospredju politika. Seveda sem za to, da se šport skuša očistiti in da se sankcionira vse tiste, ki so jih zalotili s poživili. A to naj ne velja za Ruse kar pavšalno. Tudi Američani niso povsem čisti, tudi pri Angležih obstajajo kakšni sumi," odgovarja Čop, ki vedno znova omenja isti državi, kjer ne varčujejo s kritikami na račun drugih. "Poskušajmo najti enake kriterije za vse, ne pa da se politična kopja lomijo na hrbtih športnikov."

Šport pa nima le dopinških težav. Zadnje desetletje so zaznamovale afere v Mednarodnem olimpijskem komiteju, pa kasneje v najnovejšem obdobju v Mednarodni atletski zvezi, v svetovni in evropski krovni nogometni organizaciji, med igrami pa je udarila še novica, da je bil v preprodajo olimpijskih vstopnic vpleten kar sam predsednik Združenja evropskih olimpijskih komitejev Patrick Hickey. Goljufija in prevara sta očitno sestavni del športa na vseh ravneh.

"To težko ocenjujem. Seveda je treba zadeve urediti, a postavlja se vprašanje, ali smo sposobni. Mislim, da je v tem trenutku to stvar posameznikov, ki imajo moč in morda tudi koga v ozadju, ki ga ne poznamo. Včasih pa se tudi sprašujem, koliko so te afere resnične, koliko pa podtaknjene. Tukaj sem prešibek za prave komentarje, Jasno pa je, da so tam, kjer se obrača veliko denarja, tudi različni interesi in ni pravih pravil igre za zmago. To seveda vedno nekdo izkorišča in nedvomno je treba sankcionirati vsakogar, ki mu nepravilnosti dokažejo. Sam se raje ukvarjam s pozitivnimi vrednotami športa in športnih bojev, pa tudi prijateljstvom med sicer ostrimi tekmeci na športnih terenih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.