Slovenija
74 ogledov

Ikea bi začela graditi leta 2017, Zoki pa po enem letu še brez dokumentov

Ikea Zagreb Saša Despot
Prej kot ljubljanska občina sprejme potrebne odločitve, prej bomo lahko začeli graditi, poudarjajo predstavniki Ikee. Eden od pogojev, ki so jih postavili za prihod v Ljubljano, je sprememba občinskega prostorskega načrta. A v enem letu se na tem področju ni premaknilo čisto nič.

"Ljubljanski projekt Ikea poteka v skladu s pričakovanji. V memorandumu, ki smo ga podpisali z mestom Ljubljana, so jasno definirani pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, preden začnemo pridobivati potrebna dovoljenja za gradnjo," so nam povedali predstavniki Ikee.

Švedski pohištveni velikan torej še vedno čaka, da bodo veljaki na ljubljanski občini spremenili občinski prostorski načrt in zgradili potrebno infrastrukturo, kot je denimo primerna cestna povezava. 

O spremembah prostorskega načrta še nič

Ikea Zagreb | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spomnimo, pred skoraj natanko letom dni sta ljubljanski župan Zoran Janković in Vladislav Lalić, ki v Ikei vodi sektor za razvoj v jugovzhodni Evropi, podpisala memorandum za začetek gradnje nakupovalnega središča.  

Janković je takrat dejal: "Mestna občina bo vse dokumente pripravila naslednje leto. Pričakujem, da bova z g. Lalićem skupaj odprla Ikein center leta 2017."

A po malo več kot enem letu o dokumentih ni ne duha ne sluha.Na Magistratu obljubljajo, da bodo ljubljanski mestni svetniki občinski prostorski načrt obravnavali predvidoma konec letošnjega leta. 

"Obravnavali bodo tudi predlog sprememb za območje Partnerstva Šmartinska, ki vključuje površine, na katerih želi Ikea graditi trgovski objekt. Predvidena je izgradnja nove cestne povezave v podaljšku Kavčičeve ulice od Kajuhove do Ameriške ulice, ki jo bo treba izvesti istočasno ali pred gradnjo trgovskega centra Ikea," pojasnjujejo na mestni občini Ljubljana.

Lokacija, kjer naj bi zraslo Ikeino nakupovalno središče:

ike | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Predpogodbo s Triglavom že podpisali, toda … 

Ikea je že podpisala tudi predpogodbo z eno od hčerinskih družb Zavarovalnice Triglav, ki je 60 odstotna lastnica zemljišča v ljubljanskem BTC, na katerem želi graditi švedska multinacionalka.

"Pogodba vsebuje več odložnih pogojev, med njimi je najbolj bistven ustrezna sprememba občinskega prostorskega načrta za navedeno zemljišče. Do danes se ta pogoj še ni izpolnil in je predvsem odvisen od ljubljanske občine," pojasnjujejo tudi na Triglavu. 

Ikea želi z gradnjo začeti v letu 2017: "Običajno se naše nakupovalno središče odpre približno eno leto po začetku gradnje. Je pa dinamika razvoja projekta odvisna predvsem od izpolnjevanja pogojev zapisanih v memorandumu z ljubljansko občino. Prej kot se ti pogoji izpolnijo, prej bomo začeli z gradnjo."

Ikea Zagreb | Avtor: Saša Despot Saša Despot

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Žurnalček 11:02 13.november 2015.

    Zemljišče je v industrijski coni in v BTC in to na nekdanjih terenih Gradisa Betonski izdelki in Minerala -kamnoseštvo , tako da kakšnih posebnih dovoljenj ni treba. Zakaj sprememba prostorskega načrta , ko pa je to zemljišče v krogu BTC ...prikaži več in do sedaj okarakterizirano kot industrijska cona . A so mogoče za vsako novo halo v BTC spreminjali prostorski načrt..Če bi se že kdo moral vprašati je to BTC , če želi v svojem sklopu tudi IKEO in nobeden drug !

  • tecumseh_1975 09:58 16.oktober 2015.

    tole si pa ti mal zmešal, ne. Prvič teh 50.000€ je meja za firme , ki nimajo sedeža v državi v kateri prodajajo. Ikea ima v Sloveniji registrirano "pravo" firmo in bo plačala DDV od prvega evra naprej.Drugič... če ...prikaži veče te kje vprašajo za poštno številko te definiitivo ne zato ker je od tega odvisno njihovo plačilo DDV, temveč zato da spremljajo od kod prihajajo kupci. Ene vrste analogni google analytics.

  • Žvižgač 22:55 15.oktober 2015.

    Ko bodo nakazali tam kamor je potrebno, potem bo to v obravnavi na prvi seji. A dotle brale Ikea oladi malo. Splošno znano je, da z načrti za velike projekte ne greš na UE ampak najprej šerifu, ki pove katere ...prikaži več poti, kolesarske steze in pločnike moraš urediti, da se o tvojih potrebah sploh začneš pogovarjati. Če pa prideš preden si kupil parcelo seveda dobiš na istem mestu obilno ponudbo, ve se v čigavi lasti ali vplivnem območju.Tam ni državne oblasti in ne občinske ampak veljajo pravila jebolandije. Odvisno pa, če si jo vsak lahko privošči, ker ni poceni.