Svet
1845 ogledov

Ikea bo takšnim strankam stopila na prste

Ikea Zagreb Saša Despot
Nenavadna praksa kupcev, ki jo zaznavajo predvsem v kitajskih Ikeinih trgovinah. Ko v Šanghaju pritisne huda poletna vročina, do polnega izraza pride trend poležavanja in posedanja v trgovskih centrih švedskega pohištvenega velikana Ikea.

Ikea je navado Kitajcev, da razstavne prostore uporabljajo kot dnevno sobo, dolgo dopuščali, zdaj pa so trgovine začele sprejemati določene ukrepe, da bi omejili "zastonjkarstvo".

Ikeine trgovine na Kitajskem so tudi sicer pogosto polne obiskovalcev, ki nimajo namena kupovati, temveč se pridejo le odpočit na kateri od razstavljenih postelj ali sedežnih garnitur. Med njimi so pripadniki najrazličnejših generacij, prihajajo tudi cele družine.

Mnogi od njih namreč živijo v zelo majhnih stanovanjih, zato jim oddih v prijetno klimatiziranih dvoranah še posebej godi.

Vodstvo Ikee je takšno početje dolgo toleriralo, saj so ocenili, da nekateri od tovrstnih obiskovalcev vendarle tudi kaj kupijo. Ker pa je ob vročih dneh gneča zelo velika, stranke, ki dejansko želijo nakupovati, to težko počnejo.

Ena od šanghajskih Ikeinih trgovin je že uvedla tudi pravilo "brez hrane ni sedenja", ki posedanje v okrepčevalnici dovoljuje le tistim, ki tudi kaj naročijo. Okrepčevalnica je namreč postala priljubljena točka za hitre zmenke starejših ovdovelih, ki so po nekaterih navedbah zasedali praktično ves prostor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • novispenjac 19:56 11.julij 2017.

    plus

  • McClain 19:56 11.julij 2017.

    haha, ko za Ikeo brizgaš plastiko na 37 stopinjah v fabrikah si zanje dobrodošel, ko se prideš za pol ure pohladit pa seveda nisi več. Tako to Olaf rihta, zraven pa sama iverka, dobavitelje pa tako stiska da še pri ...prikaži več limu šparajo, da se vse razsirje če omaro za pol metra prestaviš enkrat v življenju.