Slovenija
177 ogledov

Ikea išče, Domžale ponujajo

"Ikea je dobrodošla, čeprav je bila cona predvidena predvsem za preselitev domža Žurnal24 main
Ikea bo v Sloveniji trgovino najprej odprla leta 2011, kje, pa v podjetju še ne (po)vedo.

Ikea pri nas še vedno išče zemljišče, večje od 300 tisoč kvadratnih metrov. Domžalski podžupan Vinko Juhart jim ponuja več kot sto tisoč kvadratnih metrov, za katerega bi morali predvidoma odšteti vsaj 20 miljonov evrov.

 
 

Zanima jih obvoznica, saj ne potrebujejo bližine trgovskih centrov, ker so sami tako močni, da s svojo ponudbo vabijo. Ne moti me, če gredo na Brnik ali v Komendo, vendar bi bilo zelo čudno, če bi bili v Celovcu, na Dunaju pa ne.

Zoran Janković, župan MOL

 
Pohištveni velikan išče zemljišče z ustrezno infrastrukturo, na odločitev vplivajo še soseščina, okoljski vidiki, obstoječa nakupovalna središča in razvojni načrti mesta. “Zanima nas zemljišče, veliko med 300 tisoč in 350 tisoč kvadratnih metrov,” je sporočil Dragan Skalušević, regionalni direktor Ikee za Hrvaško, Srbijo in Slovenijo.

Do začetka prihodnjega leta bi morala biti znana lokacija, do konca 2009 ali začetka 2010 bi pridobili dovoljenja, do leta 2011 bi trgovino odprli.

Vrhnika, Trzin, Vodice ...
Tri možne lokacije je Ikea našla zunaj Ljubljane, kje, ne izdajo. Župan Trzina Tone Peršak in župan Šenčurja Miro Kozelj sta dejala, da takšnega zemljišča sploh nimajo. Ikea je zemljišče iskala tudi na Brezovici, vendar je župan Metod Ropret dejal, da je gradnja takega nakupovalnega središča projekt, ki presega zmožnosti občine.

 

PC Želodnik (Domžale) kot nalašč

640 tisoč kvadratnih metrov. Ikei bi jih lahko ponudili okoli sto tisoč ali nekoliko več.
Avtocesta. Cona se nahaja ob izvozu Krtina na kraku avtoceste Koper-Maribor. V načrtu gradnje avtocest pa je že potrjena tudi obvozna cesta Brnik-Želodnik.
Čistilna naprava. Cona bo imela svojo čistilno napravo.
Okoljevarstveno. V coni so predvideli zaščito zelenih površin.
Več dejavnosti. V PC Želodnik so predvidene dejavnosti logistika, nakupovanje, storitve in proizvodnja.

Rado Čuk iz občine Vodice je dejal, da je zanje že pet tisoč kvadratnih metrov zemljišča veliko, župan Grosupljega Janez Lesjak pa, da si v občini v bistvu ne želijo tako velikih distribucijskih centrov. Ikea je po navedbah župana Vrhnike Marjana Riharja zemljišče iskala pri njih, vendar so trenutno še posebno prostorsko omejeni zaradi Nature 2000.

Dobrodošli v Domžalah
"Ikea, dobrodošla," pa je dejal podžupan Domžal Vinko Juhart. Občina Domžale namreč v Želodniku ureja eno izmed največjih in najsodobnejših poslovnih con v Sloveniji ob izvozu iz avtoceste Krtina in ob načrtovani obvozni cesti Želodnik–Brnik. Vsa cona bo velika 640 tisoč kvadratnih metrov.

"Lokacijski načrt te cone je že sprejet, gradnja komunalne infrastrukture je predvidena za prihodnje leto," je dejal Juhart. Cena kvadratnega metra v coni bi bila primerljiva s ceno v okoliških conah. Ikei bi lahko ponudili okoli sto tisoč kvadratnih metrov zemljišča, vendar bi morali v tem primeru prilagoditi lokacijski načrt. Po besedah Juharta je to še možno.

Zakaj pa ne v Ljubljano?
Mestna občina Ljubljana je Ikei pred enim letom ponudila pet zemljišč, ne glede na lastništvo, kjer bi bila možna sprememba prostorskih načrtov. Ponujeno jim je bilo zemljišče, kjer zdaj raste stadion v Stožicah in 59 tisoč kvadratnih metrov na Rudniku.

Predlagali so še lokacije na Brnčičevi, v Novih Jaršah diagonalno od Žita in v bližini Lesnine na Brdu. "Od takrat jih ni bilo več," je dodal Janković. Skalušević je napovedal, da se bo v bližnji prihodnosti sestal s predstavniki mesta Ljubljana, kjer se bodo pogovorili o različnih možnostih.

V Ljubljani bo sicer prišel še v tem mesecu, a župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković še nima napovedanega sestanka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.