Svet
60 ogledov

Ikea svojim zaposlenim za pokojnine namenila dodatnih 108 milijonov evrov

Ikea Zagreb Saša Despot
Podjetje Ikea bo letos svojim zaposlenim po vseh državah namenilo dodatnih 108 milijonov evrov v pokojninski sklad.

Vsakemu zaposlenemu v skupini s polnim delovnim časom, ki so v službi v Ikei pet let ali več, bodo nakazali enak znesek ne glede na položaj v družbi ali višino plače. Zaposlenim s polovičnim delovnim časom pripada proporcionalni znesek, ki ustreza opravljenim delovnim uram.

Kot so pojasnili v Ikei, gre za poseben program zvestobe Tack (Hvala), v okviru katerega bodo zaposlenim v skupini Ikea na letni ravni nakazali dodatek za pokojnino. Tack je Ikein globalni sklad, v katerega so v treh letih od ustanovitve nakazali 413 milijonov evrov.

O tem, ali bo vodstvo program izpeljalo, vsako leto odloči vodstvo. Skupna donacija pa se nato razdeli med zaposlenimi v različnih državah, pri čemer se višine zneskov med posameznimi državami razlikujejo.

Vodja prodajnega centra Ikea v Rugvici blizu Zagreba Darija Kuljić je povedala, da bodo letos vsakem zaposlenem v Ikei na Hrvaškem, ki se je odprla pred dvema letoma, v omenjeni sklad nakazali nekaj več kot 3000 kun (400 evrov). V Srbiji pa bo Ikea po besedah Stefana Vanoverbeka, generalnega direktorja Ikea za Jugovzhodno Evropo, v sklad izplačala okoli 140.000 dinarjev oziroma 1.134 evrov bruto. Na Norveškem znesek znaša celo okoli 1.500 evrov.

V skupini imajo 135.000 zaposlenih v več kot 25 državah. Ikea, ki namerava v Ljubljani čez dve leti odpreti trgovino, prve zaposlene že išče.