Ambient
47 ogledov

Ikeina digitalna miza pomeni revolucijo v kuhanju

Concept Kitchen 2025 Žurnal24 main
Skupina študentov je za Ikeo ustvarila konceptualni kuhinjski prototip, ki združuje vse funkcije priprave in uživanja hrane na enem mestu: od odločitve o vašem obroku, do toplotne obdelave in uživanja.

Interaktivna miza, ki so jo zasnovali na Univerzi v Laundu in Tehnološki univerzi v Eindhovenu skupaj z oblikovalskim studiem IDEO, lahko prepozna na mizo položeno sestavino preko tehnologije za prepoznavanje podob.

Nato miza predlaga druge sestavine, ki jih lahko dodate osnovni sestavini, in vas popelje skozi podrobna navodila za pripravo hrane, ki jih projicira direktno na mizo.

»Zazna hrano, ki jo na mizo položite in se preko oblike, barve in velikosti odloči, za kateri produkt gre,« za spletni portal Dezeen razloži študentka Ingrid Allenbach z Univerze v Laundu.

Ideja, ki stoji za projektom, predstavljenem znotraj konceptualne kuhinje (Concept Kitchen 2025) na Ikeini začasni razstavi v Milanu, je promocija kuhanja in zmanjšanje količine odpadne hrane.

Magnetna tuljava v mizi dovoljuje, da celotno površino uporavljate kot indukcijsko kuhalno površino, zato lahko uporabniki kuhajo neposredno na leseni površini. Miza prav tako vsebuje dvižni istem, kar pomeni, da jo lahko spustite, ko je obrok pripravljen in ga zaužijete kar tam, kjer ste ga pripravili.

»To je multifunckijska miza,« razloži Allenbachova. »Na njej lahko jeste, na njej lahko pripravite hrano, na njej lahko kuhate. Hrano pa morate toplotno obdelati z toplotno izolirano posodo, zato da na mizi ne pustite sledov.«

 

Drugi projekt, predstavljen v znotraj Ikeine razstave Concept Kitchen 2025, pa je »vidni hladilnik«. Namesto shranjevanja pokvarljive hrane znotraj zaprte škatle hladilnika, so študentje v sodelovanju s studiem IDEO oblikovali serijo indukcijskih polic, kamor lahko postavite posamezne hladilne posode.

»Vsaka posoda ima nastavljeno optimalno temperaturo, odvisno od tega, kaj v njej shranjujete. Ribe in meso potrebujejo dosti nižjo temperaturo kot npr. sir ali mleko,« razloži Allenbachova.

Vsaka izmed posod je pokrita s prozornim pokrovom, zato lahko vedno vidimo hrano v njej in manj verjetno je, da jo bomo vrgli stran. Prazne posode pa lahko izklopimo, da prihranimo na energiji.

»Odlična prednost vizualnega hladilnika je, da hladi le, če ima kaj za hladiti, zato porabi manj elektrike kot katerikoli hladilnik danes,” pravi Allenbachova. “Upam, da bomo v prihodnosti živeli bolj trajnostno in menim, da lahko z dobrim oblikovanjem prispevamo k temu cilju.”

Vir: Dezeen 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.