Šport > Zimski športi
141 ogledov

Prvi slovenski v kraljevski disciplini!

Ilka Štuhec smuk Aspen globus EPA
Ilka Štuhec je postala prva Slovenka z malim kristalnim globusom v najhitrejši disciplini alpskega smučanja.

Pred zadnjo smukaško tekmo na finalu svetovnega pokala v Aspnu je imela Ilka Štuhec pred Italijanko Sofio Goggio, ki jo je edina teoretično še lahko ujela, velikih 97 točk naskoka.

Prednost je brez težav ubranila, saj je za več kot pol sekunde ugnala vso konkurenco in prišla do svoje sedme zmage v sezoni in karieri, četrte smukaške.

26-letna Mariborčanka je tako dopolnila slovensko zbirko naslovov v posamičnih disciplinah, saj je bil prav smukaški globus edini, ki še nikoli ni prišel v slovenske roke.

Dostojna naslednica Mazejeve

Poleg Ilke Štuhec je doslej male kristalne globuse osvojilo pet Slovencev oziroma Slovenk. Leta 1986 je bil v slalomu najboljši Rok Petrovič, leto kasneje Bojan Križaj. V sledeči sezoni je na veleslalomski prestol sedla Mateja Svet. Leta 2000 je najboljša slalomistka sezone postala Špela Pretnar.

Vse do leta 2013 novega globusa ni bilo, eksplozija Tine Maze v sezoni 2012/13 pa je poskrbela za slavje v kar treh disciplinah - ob veleslalomu in superveleslalomu še v kombinaciji, za katero pa takrat globusa še niso podeljevali.

V omenjeni sezoni se je Črnjanka, kot edina v slovenski smučarski zgodovini, dokopala tudi do velikega globusa z rekordnim točkovnim izkupičkom v svetovnem pokalu.

Štuhčeva bo imela možnost za tretji globus že v četrtek, ko bo na superveleslalomu branila 15 točk prednosti pred Tino Weirather iz Liechtensteina.

Ilka Štuhec smuk Aspen globus | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 5
  • Papaja Popi 07:40 16.marec 2017.

    Ilka, upam, da ti uspe še za tretji mali kristalni globus.

  • Žvižgač 19:55 15.marec 2017.

    Ilka čestitke, samo, da si nekje presegla Mazejevo.

  • blueone 19:14 15.marec 2017.

    Ilka čestitke za fantastičen uspeh!