Slovenija
28 ogledov

Ima Danilo Türk kaj možnosti?

Türk Danilo EPA
Nekdanji predsednik Danilo Türk, ki kandidirala za generalnega sekretarja Združenih narodov, se je danes predstavil Generalni skupščini ZN. Za sedež se poteguje osem kandidatov, v prednosti naj bi bili kandidati iz vzhodnoevropskih držav ter ženske.

Danilo Türk je v uvodnem nagovoru spomnil na svoje bogate izkužnje z delom v ZN, ko je bil tam visoki funkcionar ter predstavil svojo vizijo razvoja ZN. "Moja vizija za Združene narode se začenja z narodi sveta - in dolžnostjo organizacije, da pošteno in učinkovito nagovori njihove potrebe," je začel Türk. Ne gre za novo idejo, a prav to je tisti temelj, na katerem mora po njegovem mnenju generalni sekretar ZN graditi svojo vizijo. Med vitalnimi partnerji za delovanje ne vidi le članic in regionalnih organizacij, pač pa tudi civilno družbo, zasebni sektor in akademsko sfero.

Glede ohranjanja mednarodnega miru in varnosti, trajnostnega razvoja in človekovih pravic je posebej izpostavil velik pomen preventivne diplomacije, za katero so ključna ne le prizadevanja generalnega sekretarja in Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN), ampak tudi Generalne skupščine (GS) ZN. Ta ima, vsaj na papirju, široka pooblastila, ki pa so v praksi na žalost premalo uporabljena, meni Türk.

Erjavec: Lahko mu uspe!

Generalna skupščina ZN | Avtor: EPA EPA
Zunanji minister Karl Erjavec je Türkovo predstavitev ocenil kot zelo uspešno. Ponovno je menil, da je Türk dober kandidat in da ima dobre možnosti, da uspe.  Erjavec ocenjuje, da bodo stroški Slovenije za Türkovo kandidaturo zanemarljivi - okoli 40 tisoč evrov in poudarja, da  kandidaturo promovirajo v okviru rednih nalog. Pri tem imajo po njegovih besedah lahko nalogo, ker da je Türk "svetovno prepoznana oseba". Erjavec pravi, da so se o Türkovi kandidaturi pogovarjali tudi med njegovim uradnim obiskom v Maroku prejšnji teden. Kot je povedal, v Maroku ocenjujejo, da je Türk eden najboljših kandidatov.

Prvič v zgodovini ZN javne predstavitve kandidatov

Za generalnega sekretarja ZN se poteguje osem kandidatov, postopek izbire je doslej potekal za zaprtimi vrati, letos pa se kandidati prvič v  70-letni zgodovini organizacije predstavljajo javno.

Vsak kandidat ima na voljo dve uri. Najprej se sam na kratko predstavi GS ZN, nato mu vprašanja postavljajo predstavniki držav članic GS ZN. Ob koncu zaslišanja jim lahko vprašanja prek predstavnikov civilne družbe ali družbenih omrežij postavi tudi širša javnost.

Predstavitve v dveh jezikih: francoščini in nemščini

Prvi so bili v torek na vrsti nekdanji premier Črne gore Igor Lukšić, ki je obljubil, da bo, če bo imenovan, za svojo namestnico postavil žensko. Predstavila sta se tudi nekdanja zunanja ministrica Bolgarije, ki je na čelu Unesca, Irina Bokova, ki velja za favoritko ter nekdanji portugalski premier in do nedavnega visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres. Vsi kandidati so govorili v dveh jezikih in po ocenah poznavalcev blesteli.

Danes se bosta predstavili pše dve zunanji ministrici, Hrvatica Vesna Pusić in Moldavijka Natalia Gherman. V četrtek se bosta kot zadnja predstavila še nekdanja premierka Nove Zelandije Helen Clark, ki trenutno vodi program ZN za razvoj (UNDP), in nekdanji zunanji minister Makedonije Srgjan Kerim.

Bo kandidirala tudi Angela Merkel?

Angela Merkel | Avtor: EPA EPA
Predvidoma junija naj bi sledil še en krog podobnih zagovorov. Naslednika Ban Ki Moona bo izbral Varnostni svet in ga predlagal v potrditev GS ZN. V prihodnjih tednih in mesecih naj bi se sedanjim osmim pridružilo še nekaj kandidatov, saj roka za oddajo kandidatur ni. Kot poroča STA se ugiba predvsem o evropski komisarki iz Bolgarije Kristalini Georgievi, nekdanjem premierju Avstralije Kevinu Ruddu in celo o nemški kanclerki Angeli Merkel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Ferluci 09:18 15.april 2016.

    Vsak, ki ni Turek, je primernejši.

  • malonaokoli 10:21 14.april 2016.

    jaz sem vesel da mu ne sežem do kolen, ki jih moli iz namišljene aristokracije...

  • malonaokoli 10:18 14.april 2016.

    ja kako naj bo pošten do vseh ljudi po svetu, če še v dvomilijonski državi ni bil združevalen,povezujoč,strpen, prijazen in skromen politik !