Zdravje > Prehrana
357 ogledov

Ima dvakrat več kofeina od kave

Guarana Profimedias
Nadomestki kave so vse pogostejši. Vse pogosteje pijemo guarano, ki vsebuje dvakrat več kofeina, ki se sprošča počasi in deluje dlje časa.

Guarana daje več energije kot kava in to brez glavobolov, čeprav vsebuje kar dvakrat več kofeina kot kava. Kot prehransko dopolnilo se uporablja tudi za poživitev energije in je pogost nadomestek kave.

Aktivna sestavina guarane naj bi, po zmotnem prepričanju znanstvenikov, bil guaranin, vendar so kasneje odkrili, da je guaranin dejansko kofein, ki ga guarana vsebuje med 3,6 in 5,8 odstotoka. "Kofein deluje tako, da stimulira osrednji živčni sistem, srce in mišice. Pomembna razlika med guarano in kavo je v načinu sproščanja kofeina. Kofein iz kave deluje hitro, vendar tudi popusti hitro," pravi Jaša Furlan iz  Aktiv Organic. Pojasnjuje, da ko kava preneha delovati, povzroča utrujenost in povečuje možnosti glavobola, kofein iz guarane pa se sprošča počasi in deluje dlje časa. Zaradi tega povečuje vzdržljivost in daje več energije kot kava, hkrati ne povzroča glavobolov.

Tudi za spomin 

Nekatere raziskave so pokazale, da  guarana pomaga pri zmanjševanju utrujenosti in izgubi teže. V britanski študiji je bilo dokazano, da izboljša tudi duševne zmogljivosti, spomin in razpoloženje nekaterih ljudi. Mnogi strokovnjaki pripisujejo takšne učinke guarane le zaradi vsebovanega kofeina, pa vendar glavni avtor raziskave, Andrew B. Scholev pravi, da vse zasluga ne gre kofeinu, ampak saponinom, ki jih najdemo v guarani. Te namreč pozivitno učinkujejo na pretok krvi v možgane.

Furlan pravi, da je guarana, če se jo uživate v priporočenih odmerkih, varno živilo. Priporoča odmerke med 200 in 1000 miligramov dnevno, vendar opozarja: "Vsakodnevna uporaba količin večjih od 500 miligramov lahko privede do nekaterih stranskih učinkov, na primer nespečnosti, živčnosti, razdraženosti želodca, povišanega krvnega pritiska in srčnega utripa … Pri vsakodnevni uporabi se lahko ob zmanjšanjem jemanju pojavi tudi odtegnitveni sindrom." Uživanja guarane ne priporoča med nosečnostjo in dojenjem, pri osebah, ki trpijo za anksioznostjo, srčnih bolnikih, sladkornih bolnikih, visokem krvnem pritisku, glavkomu, osteoporozi ter pri tistih, ki imajo motnje strjevanja krvi.

Najbolj je priporočljivo uživanje guarane v prahu, saj semena ohranijo vso svojo hranilno vrednost. Lahko jih dodate v presne slaščice, kosmiče, smothije in kot dodatek pri zdravi prehrani.

Komentarjev 1
  • BorutK 19:55 19.december 2014.

    Zdej vi hočte mi rečt, da bom jest pil nek smoothie namest kave, jok brate odpade...