Zdravje > Prehrana
55 ogledov

Ima ga šestdeset odstotkov Slovencev

Zivljenje 07.10.13, solata, hrana, zelenjava, foto: shutterstock Shutterstock
Po raziskavi CINDI ima povišan holesterol že 60 odstotkov Slovencev, številke naj bi se še večale. Zakaj je povišan holesterol tako nevaren in kako ga lahko preprečimo?

Srčno-žilne bolezni ostajajo v Sloveniji najpogostejši vzrok smrti, zaradi njih letno umre več kot sedem tisoč oseb, kažejo raziskave. Dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni so predvsem nezdrav življenjski slog, zvišan krvni tlak, povišane vrednosti krvnega sladkorja, debelost in povečane vrednosti krvnih maščob, zlasti holesterola. Povišan holesterol pa ima po raziskavi CINDI Slovenija že več kot šestdeset odstotkov odraslih Slovencev.

Nabira se na stenah žil 

Holesterol je sicer sestavni del celičnih membrane in je nujno potreben za nastanek nekaterih hormonov, žolčnih kislin in vitamina D. Če je holesterola preveč, pa povzroča eno od najpogostejših srčno-žilnih bolezni, aterosklerozo. Poznamo LDL ali tako imenovan slab holesterol in HDL oziroma koristen holesterol. Slab holesterol se nabira na stenah žil, kar lahko pripelje tudi do možganske kapi ali do infarkta. Dober holesterol pa pomaga telesu, da izloči slab holesterol. Količina slabega holesterola v krvi se nam zveča z nezdravim načinom življenja in z uživanjem pretiranih količin nasičenih maščob. Veliko teh maščob najdemo denimo v mastnem mesu in mesnih izdelkih, v maslu ali mastnem siru.

Kako si pomagamo sami?

Ko posegate po maščobah živalskega izvora, izberite bolj pusta živila z manj maščobe. Meso naj bo raje pusto, vidno maščobo pa odstranite. Prav tako raje posegajte po mlečnih izdelkih z nižjo vsebnostjo maščobe. Poleg tega lahko uživate tako imenovane dobre maščobe, ki znižujejo raven holesterola v krvi, stabilizirajo srčni ritem in pomirjajo vnetja. Mononenasičene maščobe najdete denimo v olivnem olju, polinenasičene maščobe v orehih, ribjem, lanenem, konopljinem in sončničnem olju. Jejte raznoliko hrano, veliko svežega sadja in zelenjave ter polnovredna žita.

Izogibajte se prekomernemu pitju alkohola, sladkarijam, preslanim živilom in kajenju. Velik dejavnik tveganja za povišan holesterol je tudi stres in druge nezdrave navade, kot je pomanjkanje spanca. Pijte veliko nesladkanih pijač, za odraslo osebo je priporočena količina od dveh do treh litrov tekočine na dan. Veliko se gibajte, izkoristite vsako priložnost za hojo, kolesarjenje ali tek. Aerobna vadba je namreč idealna rešitev za ljudi s povišanim holesterolom. Začnete lahko že z zmerno vadbo, kot je hitra hoja. Za začetek bo dovolj, če boste gibali pol ure trikrat na teden.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.