Magazin > Lepota & telo
85 ogledov

Ima vaša žena poporodno depresijo?

mama Shutterstock
Partnerico podpirajte pri iskanju rešitev, ki ji ustrezajo. Ob tem poskrbite tudi za lastno zdravje in ne pozabite na dejavnosti, ki vas radostijo. Pravilna podpora lahko bistveno prispeva k hitrejšemu okrevanju mlade mamice.

Po rojstvu otroka pričakovano veselje velikokrat nadomestita poporodna depresija in tesnoba. Gre za biokemični motnji z veliko kompleksnimi vzroki. "Številni partnerji imajo občutek, da ne znajo ali ne morejo rešiti problema," pravi Zalka Drglin, raziskovalka na inštitutu za varovanje zdravja in vodja programov pri združenju Naravni začetki.

Ob tem partnerjem žensk, ki trpijo za poporodno depresijo, polaga na srce: "Pomembno je, da veste, da se ženske s poporodno depresijo ne pretvarjajo, da se ne počutijo dobro. Ne gre za pomanjkanje samodiscipline, razvajenost ali šibkost, ženske se ne smilijo same sebi in ne igrajo, da se jim ne bi bilo treba spoprijeti z materinstvom." Kaj lahko partner torej stori, da bi ji bil čim bolj v podporo?

Povejte ji, da jo imate radi

"Navzočnost in zagotavljanje podpore sta pogosto največ, kar lahko naredite," pravi strokovnjakinja. Povejte ji, da bosta preživela tudi to, da ste tam, da ji stojite ob strani, da jo ljubite, da je tako počutje le začasno in bo kmalu spet takšna, kot je bila prej. Vprašajte jo, kako se počuti, s čim jo lahko razvajate in kako ji lahko pomagate. Povejte ji, da jo ima otrok rad, da ji gre dobro in da je krasna mama (in tudi razložite, zakaj je tako, recite na primer: Čudovito se nasmeješ otroku.). Vsi ti drobni koraki so po mnenju Drglinove bistvena opora pri okrevanju.

Ne recite "splezaj iz tega"

Depresije ne boste pregnali z nasveti, naj misli na otroka ali naj razmišlja pozitivno. "Ne recite ji "splezaj iz tega". To bi utegnilo zgolj okrepiti občutek nesposobnosti. Če bi lahko, bi to že naredila. Svojega počutja ne bi privoščila nikomur," pojasnjuje Drglinova. Prav tako lahko pri ženskah, ki so tesnobne, nasproten odziv od želenega sproži nasvet, naj se sprostijo.

Zmanjšajte pričakovanja

"Od ženske je po porodu, četudi ni depresivna, nerealno pričakovati, da bo skuhala kosilo in pospravila stanovanje," poudarja Drglinova. "Nekatere ženske imajo do sebe izjemno velika pričakovanja, ki so povsem nedosegljiva. Morda se bo počutila krivo, da jih ne dosega. Morda jo bo skrbelo, da bo razočarala druge. Spomnite jo, da je skrb za otroka in gospodinjstvo vajina skupna, ne le njena naloga – sodelujte pri opravilih ali organizirajte zunanjo plačano pomoč ali pomoč prostovoljcev, če je na voljo," svetuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.