Zdravje > Prehrana
1123 ogledov

Imajo gobe kalorije?

Jurčki Profimedias
Tla v naših gozdovih niso več suha, zato se nekateri gobarji že veselijo aromatičnih gob, ki jih lahko uživajo tudi ob dietah. Otrokom jih ponudimo previdno.

Žal imajo tudi gobe kalorije, jih pa imajo res zelo malo. Sto gramov svežih gob vsebuje le okoli 20 kalorij, podobno kot denimo špinača, zelje in solata.

Tudi količine beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob so zelo nizke. Zaradi vlaknin pa so lahko težje prebavljive. Gobe v več kot 90-ih odstotkih sestavlja voda. So pa gobe dokaj bogate z riboflavinom in niacinom.

Naj otroku ponudim gobe? 

Številni strokovnjaki svetujejo, da bomo pri gobah na krožniku otrok izjemno previdni. Alergije na gobje glikoproteine sicer niso najpogostejše, se pa uporaba gob odsvetuje zaradi hitre pokvarljivosti gob, možnosti mikrobiološke kontaminacije in ker so težje prebavljive.

Otrokom gob nikakor ne dajemo pred dopolnjenim enim letom. Še bolje bo, če počakamo vsaj do tretjega leta. Strokovnjaki svetujejo, da za začetek ponudimo otroku gobe kot so jurčki ali šapinjoni in se izogibamo težje prebavljivim gobam.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.