Slovenija
222 ogledov

Imajo reševalci iz vode (res) pregled nad vso površino?

Dopust ruske družine v Sloveniji se je končal s tragedijo. Simbolična fotografij Žurnal24 main
Prejšnji teden se je v Termah Čatež utapljal 5-letni deček, kar je sprva opazila naključna kopalka. K sreči so ga rešili. Kako je z usposobljenostjo reševalcev, kako z zakonodajo?


V Termah Čatež so za Žurnal24.si po dogodku prejšnji teden odgovorili, da se zavedajo pomembnosti varnosti, predvsem v sklopu Termalne riviere oziroma lokacij, na katerih imajo bazenske površine. “Zato vsakodnevno skrbimo za izpolnjevanje vseh predpisov,” poudarjajo. Dodajajo, da je tudi odgovornost samih kopalcev opredeljena z Zakonom o kopališčih, pri čemer poudarijo samoodgovornost kopalcev pri uporabi bazena in naprav.  

V Termah Čatež je bil pred začetkom poletne sezone opravljen tudi inšpekcijski pregled, kjer je bilo ugotovljeno, da so izpolnjeni vsi predpisani standardi glede varnosti na kopališčih,” še odgovarjajo s turističnega centra in zagotavljajo, da imajo tako na Termalni rivieri kot na ostalih bazenskih površinah Term Čatež glede na potrebe ter površino vode in vodne atrakcije zadostno število usposobljenih reševalcev.

Letno se v Sloveniji povprečno utopi 28 ljudi, letos smo zabeležili že štiri takšne smrti.

Reševalci so ustrezno pripravljeni, vendar …

V Sloveniji imajo pooblaščene izvajalce tečajev reševanje iz vode; vsako leto usposobimo nekaj sto reševalcev iz vode, tečaja se lahko udeleži vsak. Tečaj sestoji iz 65 ur samega reševanja iz vode in 30 ur obveznega tečaja prve pomoči.

Tečaji so kakovostni, meni Boro Štrumbelj z ljubljanske fakultete za šport, ki vendarle meni, da na kopališčih težave niso redkost. “Problem je v tem, ker reševalci, ki so pri nas definitivno ustrezno pripravljeni, nimajo ves čas pod nadzorom vodnih površin,” za Žurnal24.si pove Štrumbelj.

Reševalec in vode, Drago Bobnič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Čistijo in pospravljajo

Nadaljuje, da jim delodajalci pogosto dajo še druge naloge, ki jim odvračajo pozornost od samih vodnih površin. “Kopalci sami lahko opozorijo na to!” pravi.

V skladu z zakonom morajo imeti kopališča mesta, namenjena reševalcem iz vode, kar pa, meni Štrumbej, v praksi ne funkcionira najbolje, saj reševalcev na teh mestih ni videti ves čas. “Na račun racionalizacije stroškov delodajalci dajo reševalcem še druge naloge, od pospravljanja do čiščenja. To je največji problem,” pravi in še enkrat izpostavi, da lahko na težavo na kopališču opozorijo kopalci sami.

Kar pa se tiče primera, do katerega je prišlo prejšnji teden v Termah Čatež, opozori, da morajo biti otroci do 7. leta v skladu z zakonodajo na kopališčih vedno v spremstvu odrasle osebe, ki je tudi v prvi vrsti odgovorna za otrokovo varnost. 

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:03 14.julij 2015.

    Naj izrecno prepovejo reševalcem da opravljajo čiščenje in druge naloge. Ker če se to ne bo na zakonski ravni uredil potem bojo delodajalci še kr naprej izkoriščal. Pri nas edino kazen pomaga da ravnajo podjetja človeško do ljudi, celo lastnih ...prikaži več zaposlenih. Sicer pa ravnajo po standardih minimuma pri dajanju in maksimuma pri zahtevi kaj vse je treba naredit.

  • milek 23:04 13.julij 2015.

    Meni se zdi logično, da gledam, kje se moj otrok kopa in ga nadzorujem, kaj počne v vodi.