Slovenija
68 ogledov

"Imamo dve vrsti revščine: ena je v mestih, druga na podeželju"

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
"Razmere na terenu se še kar slabšajo," na vprašanje o prisotnosti revščine med ljudmi odgovarjajo v Socialni zbornici Slovenije. Tudi na ministrstvu za delo se zavedajo, da so stiske vse večje, a se zanašajo na gospodarsko rast, ki bi lahko pripomogla tudi k boljšim življenjskim pogojem. A stroka opozarja, da se bodo učinki gospodarske rasti čutili šele čez dve leti.

Število prejemnikov denarne socialne pomoči se je v zadnjih dveh letih zvišalo za 15 odstotkov.

"Dejstvo, da se število oseb, ki prejemajo denarno socialno pomoč zvišuje, kaže (tudi) na to, da se ljudem socialna situacija zaostruje," poudarjajo na ministrstvu.

"Na terenu so se razmere v zadnjih dveh letih močno poslabšale. Imamo veliko število novih nezaposlenih, novih upokojencev - vsi ti so vstopili v dohodkovno revščino," pojasnjuje generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije Bojan Regvar.

"Uradna statistka kaže, da je revnih in socialno izključenih 410 tisoč, kar je okoli petina prebivalstva. Toda na terenu ne zaznavamo samo revnih, ampak tudi tiste, ki za okoli 30 odstotkov presegajo statistično mejo za revščino," pravi Regvar. 

"Učinek gospodarske rasti pride z zamikom"

Na ministrstvu za delo stavijo na gospodarsko rast.

"Trend v prihodnje bo odvisen od različnih dejavnikov. Podatki urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) kažejo, da se gospodarska situacija izboljšuje, tudi razmere na trgu dela so ugodnejše. Za letošnje leto napoveduje izboljšanje razmer na trgu dela in večjo zaposlenost," poudarjajo.

A Regvar opozarja na izkušnje iz tujine: "Gospodarska rast šele po približno dveh letih začne spreminjati statistiko na socialnem področju. V naslednjih dveh letih torej izboljšanja razmer ne pričakujemo." 

Komentarjev 4
  • mirko 14:40 27.februar 2015.

    Gospodarska rast je samo statistično merjena tehnika nekih gibanj, ki pa na življenjski standard ljudi nima skoraj nič vpliva. Preden bodo ljudje dojeli te manipulacije in laži bodo že travo jedli.

  • zdrej 12:58 27.februar 2015.

    Draha politika! če hočete večjo gospodarka rast, morate vse presežke dati ljudem, da bodo mali za zapravljat. Tako se gospodarska rast večala, čeprav bo na papirju zhledala mala. Sedaj je ta gospodarska rast samo za mazanje oči ljudem in nč druzga!!

  • spenjac 12:28 27.februar 2015.

    ja, ampak kar ti pišeš je posledica, ne vzrok. Jaz se bojim, da gospodarska rast ne bo imela nikakršnega vpliva na revne. Rast pomeni samo, da imajo premožni več. Lahko sicer, da se motim - bi bilo treba dobiti podatke, ...prikaži več ali se je revščina v letih 2004-2008 (največja gosopdarska rast) zmanjševala ali ne.