Svet
48 ogledov

Imamo največ sodnikov na prebivalca, neodvisnost pravosodja pa na psu

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Zaznana neodvisnost pravosodja v Sloveniji je peta najnižja v EU, ugotavlja Evropska komisija v četrtem pregledu stanja v pravosodju članic EU, objavljenem danes v Bruslju. Slabša je na Slovaškem, v Bolgariji, Italiji in na Hrvaškem.

Slovenija se je tako odrezala enako kot v lanskem pregledu, ko je bila zaznana neodvisnost pravosodja prav tako peta najnižja.

Glavni razlog za nizko zaznano neodvisnost pravosodja v Sloveniji so vmešavanje ali pritiski vlade in politikov, drugi razlog pa so vmešavanje ali pritiski ekonomskih ali drugih dejavnikov, ugotavlja komisija.

Komisarka za pravosodje Vera Jourova je ob tem poudarila, da je v dosedanjih pogovorih s slovenskimi oblastmi zaznala zelo močno odločenost sedanje vlade za izboljšanje zaznane neodvisnosti pravosodja v Sloveniji.

Evropska komisija v pregledu preveri učinkovitost, kakovost in neodvisnost pravosodnih sistemov članic unije.

Že več let je Slovenija na vrhu lestvice, ko gre za število sodnikov na prebivalca. Sledijo Hrvaška, Luksemburg in Bolgarija.

Slovenski sodniki med evropskimi kolegi prednjačijo tudi, ko gre za izobraževanje na področju prava.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Ludvik Miholic 19:05 12.april 2016.

    vsaj pravniki in odvetniki so isto najvecji skoropirani sloj

  • Ludvik Miholic 19:04 12.april 2016.

    jas mislim da v sloveniji so najvecji kriminaci in skoropirani sodniki in prosim brez komentarja

  • malonaokoli 06:18 12.april 2016.

    jaz še nisem slišal, da bi kateri sodnik vložil predlog za spremembo zakona, ker ne more zadeve zaključit v imenu ljudstva. vsi so tiho in spise selijo iz pisarne v pisarno.čeprav vedo da nekaj ni v redu spisano v zakonodaji.