Slovenija
20 ogledov

Imamo pravico vedeti

slovenija 06.12.07, Gregor Virant, minister za javno upravo, foto Dejan Mijovic slovenija 06.12.07, Gregor Virant, minister za javno upravo, foto Dejan Mijovic
Na današnji dan obeležujemo svetovni dan pravice vedeti.

Pravica vedeti in z njo povezana pravica do informacij javnega značaja je ključno sredstvo za doseganje odprtega, preglednega in odgovornega delovanja javne uprave, ob svetovnem dnevu opozarjajo pri ministrstvu za notranje zadeve.

Ob tej priložnosti so pri ministrstvu poudarili, da je s pravico dostopa do informacij javnega značaja in s pojmom odprte uprave, tesno povezana pravica do ponovne uporabe informacij in podatkov javnega sektorja.

"Danes si težko predstavljamo življenje brez navigacijskih naprav, pametnih aplikacij, spletnih enciklopedij in podobnega. Mnoge digitalne storitve in produkti so nastali prav na osnovi podatkov javnega sektorja, pogosto so javne institucije te podatke dale na voljo zasebnemu sektorju za ponovno uporabo," so sporočili iz notranjega ministrstva.

Ob svetovnem dnevu pravice vedeti želi ministrstvo opozoriti, da so javne institucije v skladu z namenom omenjenega zakona in evropsko direktivo dolžne aktivno spodbujati ponovno uporabo podatkov, s katerimi razpolagajo, kar pomeni, da čim več potencialno zanimivih splošno dostopnih informacij spletno objavijo, kolikor je mogoče v odprtih formatih, in ponudijo javnosti za ponovno uporabo.

Ob tej priložnosti pa pri ministrstvu za 11. oktober v svojih prostorih pripravljajo posvet na temo odprtih podatkov z naslovom Digitalna Agenda in odpiranje podatkov javnega sektorja. Med govorci na posvetu bodo med drugim notranji minister Gregor Virant, namestnik generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo in medije pri Evropski Komisiji Zoran Stančič in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Slednja pa je ob današnjem svetovnem dnevu spomnila, da je letos minilo deset let od sprejetja zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki je po njenih besedah veliko prispeval pri zagotavljanju pravice vedeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.