Magazin > Lepota & telo
104 ogledov

Imaš epilepsijo, pa kaj!

zdravnik Shutterstock Simboliča fotografija.
Epilepsijo ima približno odstotek ljudi, kar v Sloveniji pomeni 20.000 ljudi. Danes je s to boleznijo možno živeti povsem normalno.

Epileptiki so kljub napredku pri zdravljenju in obvladovanju simptomov svoje bolezni v družbi še vedno stigmatizirani, so na novinarski konferenci ob evropskem dnevu epilepsije v torek poudarili slovenski strokovnjaki na tem področju.

"Predsodki, s katerimi se spopadajo ljudje z epilepsijo, so podobni po vsem svetu, glavni razlog za stigmatizacijo pa je strah," je dejala Svetlana Simić Klobučarič, socialna delavka in koordinatorica Društva Liga proti epilepsiji Slovenije. Gre predvsem za strah pred napadi, ki jih ljudje zaradi neznanja zamenjujejo z alkoholiziranostjo ali mamili. Na srečo je kljub predsodkom z epilepsijo danes možno živeti povsem normalno.

Lahko delate in vozite

Epileptik je lahko kljub bolezni odličen delavec, ki morda zahteva le malo prilagodljivosti sodelavcev in vodstva. Direktor podjetja MA marketing Dare Troha, ki ima v svojem kolektivu tudi osebo z epilepsijo, je poudaril, da danes točno ve, kaj bi rekel takšnemu kandidatu za delovno mesto: "Imaš epilepsijo – pa kaj!" Nov pravilnik, ki je bil uveden leta 2011, pa osebam z epilepsijo omogoča tudi pridobitev vozniškega dovoljenja. Težava pri tem je po izkušnjah osebe z epilepsijo Mojce Kodrun zdaj predvsem podaljševanje dovoljenja vsako leto ali dve, kar je izjemno drago.

Včlanite se v Ligo

Društvo Liga proti epilepsiji je strokovno-humanitarna organizacija, ki združuje medicinske strokovnjake s področja epileptologije ter ljudi z epilepsijo, njihove svojce in prijatelje. Na njihov svetovalni telefon, ki deluje na številki 01/432 93 93, lahko pokličete vsak četrtek med 16. in 19. uro, več o društvu pa lahko preberete na spletni strani Epilepsija.org.

Prva pomoč

Pomembno je, da veste, kako ukrepati ob epileptičnem napadu. Če opazite, da je nekdo izgubil zavest, ima mišične krče in se slini, ga je treba obrniti na bok, tako da bo imel proste dihalne poti. Ob tem lahko pokličete zdravniško pomoč in ob osebi počakate, da pride pomoč ali napad mine.

Komentarjev 1
  • korisnik_5299 15:25 17.februar 2014.

    Dokler traja napad, je edina pomoč preprečevanje poškodb. Prizadetega čimmanj ovirajte, saj se morajo krči sprostiti sami, brez kakšnega držanja, stiskanja ipd. Obračanje na bok pride v poštev šele po končanem napadu, saj se bo med njim obrnil nazaj. Napad se lahko ponovi.