Vizita za živali > Novice
234 ogledov

Imata slon in kit največje spermije?

slon družina združenje Youtube
Svetovni prvak po velikosti spermijev še zdaleč ni tako velik, kot si ga predstavljate.

Vsi vemo, da so spremiji človeka mikroskopsko majhni. Ob ejakulaciji je prostornina sperme moškega v velikosti majhne žličke in v povprečju vsebuje okoli 280 milijonov spermijev.

Se vam zdi številka velika? Zajci imajo v povprečju enako število spermijev kot človek, ovni jih izbrizgajo kar milijardo, prašiči pa kar osem milijard.

Res presenetljivo

Ko gre za primerjave sperme, bomo najbolj presenečeni nad velikostjo samega spermija posameznih vrst, piše Focus. Naši spermiji so mikroskopsko majhni in sicer 0,06 milimetra, spermiji velikanskega podvodnega konja pa le 0,033 milimetra. Velikost samca oziroma vrste torej ne vpliva na velikost spermija, podobno velike spermije imajo denimo kiti, sloni in majhne veverice.

Največji spermij je zelo dolg, ima pa ga zelo mahna žuželka Drosophila bifurca, ki spada med dvokrilce. Njen spermij je dolg več kot pet centimetrov in je tako skoraj tisočkrat večji od moškega spermija. Je tudi zelo ploden, saj ima kar 100 odstotkov možnosti za zaploditev jajčeca. Tako dolg je zaradi zvitega repka. Spermij pa je kar 20-krat daljši od same žuželke.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.