Zdravje > Fitnes
1305 ogledov

Imate težave pri izgubi kilogramov? Morda je kriva kava

Kava Profimedias
“Kava oziroma kofein, ki ga kava vsebuje, deluje na naše telo kot stimulans. Poviša nam pritisk, srčni utrip in v nekaterih primerih izboljša fizične sposobnosti,” pravi osebni trener pri Fitline Studiu Rok Pirnat Živec.

V vsakodnevnem življenju uporabljamo kavo tudi za začetek dneva. Tu pa vidi Rok, ki končuje tudi magisterij iz prehrane na biotehniški fakulteti, eno veliko napako …

“Ko je naše telo pod stresom, pride do izločanja hormona kortizola, imenovanega tudi stresni hormon. Kortizol ima ogromno nalogo pri sproščanju in skladiščenju energije v našem telesu. Bolj kot je naše telo pod stresom, več kortizola je prisotnega v našem sistemu. Ko pa nivo kortizola doseže previsok nivo, lahko pride do upočasnjenega metabolizma,” opozarja.

Dodaja, da se odziv telesa od posameznika do posameznika razlikuje. Kljub temu pa je dejstvo, da lahko pride ob uživanju prevelikih količin kofeina do povišanih koncentracij kortizola in motenj spanja, spanje pa ima funkcijo uravnavanja nivoja kortizola. “Če manj spimo, se tudi nivo kortizola slabše uravna. Posamezniki s povišanim kortizolom, ki uživajo velike količine kofeina, imajo zato lahko težave pri izgubi odvečnih kilogramov,” pravi.

Rok Pirnat Živec | Avtor: Fitline Studio Fitline Studio
Rok priporoča uživanje kofeina v zmernih količinah, po možnosti 30 do 60 minut po zaužitem obroku in brez sladkorja.

“Pri tistih, ki imajo motnje spanja oziroma težko spijo več kot pet ur v enem kosu, pa predlagam, da naredijo 14-dnevni kofeinski post,” svetuje. Tako ali tako bi morali po njegovih besedah vsi občasno narediti pavzo od kofeina, saj sčasoma nanj razvijemo toleranco.

Hujšanje in kofein

Kofein nam po oceni Roka pri hujšanju lahko pomaga, če nanj nimamo razvite tolerance. Zato je prisoten v večini "fatburnerjev". “S povišanjem srčnega utripa poskrbi, da naše telo porablja več energije, s kofeinom smo pri fizični aktivnosti sposobni iz telesa stisniti odstotek ali dva več,” opisuje osebni trener.

Uživanje kofeina svetuje po obroku: “Izjemoma za tiste, ki trenirajo na tešče, lahko pride v poštev tudi na prazen želodec, vendar tega svojim strankam ne priporočam.”

Mleko v kavi

“Kar se pa tiče mleka v kavi, mislim da nam tistih nekaj mililitrov mleka ne bi smelo povzročati prevelikih težav,” meni Rok Pirnat Živec. Izjemoma se ga moramo izogibati tedaj, ko sledimo kakšnim posebnim načinom prehranjevanja kot je na primer ketonska dieta.

“Če spijem kavo, jo spijem z mlekom ali smetano. Kava mi namreč predstavlja bolj užitek kot pa nekaj od česar je odvisno moje jutro ali dan,” je zaključil s svojo izkušnjo.

Komentarjev 2